Home / Luchtvaart / Star Alliance nodigt Air India opnieuw uit om lid te worden

Star Alliance nodigt Air India opnieuw uit om lid te worden

Star Alliance nodigt Air India opnieuw uit om lid te worden

Star Alliance heeft Air India uitgenodigd om lid te worden van de alliantie, waartoe onder andere ook Lufthansa en United Airlines behoren. Dit is opmerkelijk, omdat Air India al in december 2007 werd geaccepteerd als kandidaat-lid.

Gemiddeld duurt het dan achttien maanden, voordat een luchtvaartmaatschappij aan de deelname-eisen voldoet. Bij Air India werd de deadline keer op keer uitgesteld, vanwege de financiële malaise en operationele chaos bij de carrier. Uiteindelijk besloot Star Alliance in augustus 2011 om de uitnodiging in te trekken.

Tijdelijk, naar nu blijkt. Algemeen directeur Mark Schwab van Star Alliance: “We hebben er alle vertrouwen in dat Air India over enkele maanden toe kan treden tot de alliantie. Sceptici wijs ik op de ommezwaai die er heeft plaats gevonden: een nieuwe vloot, nieuwe terminals, nieuwe operationele centra, een andere afhandelaar – we hebben de dramatische verbeteringen bij Air India het afgelopen jaar sterk in de gaten gehouden. Zij willen graag snel lid worden en wij gaan dat faciliteren.”

Het feit dat Air India nog steeds financieel instabiel is, is volgens Schwab geen bezwaar. “De luchtvaart is geen gemakkelijke industrie. Er zijn meer Star Alliance-leden die rode cijfers schrijven.”

Saillant detail is dat Star-carrier Singapore Airlines bezig is met de oprichting van een Indiase luchtvaartmaatschappij in joint venture met Tata Group. Had Star Alliance niet beter kunnen wachten op die nieuwe airline? Schwab: “Wij vinden het heel interessant waar Singapore Airlines mee bezig is. Maar voordat die luchtvaartmaatschappij genoeg kritische massa heeft, zijn we jaren verder.”

Singapore Airlines’ CEO Goh Choon Phong zelf heeft geen enkel bezwaar tegen de toetreding van Air India tot ‘zijn’ alliantie. “De Indiase markt is groot genoeg. Wij denken dat Air India zeker toegevoegde waarde zal bieden. We werken al met hen samen in de vorm van codeshares.”

Over de status van de nieuwe Indiase dochteronderneming laat Phong weten dat de buitenlandse investeringsraad in India net toestemming heeft gegeven voor het project. “We hebben nog wat stappen te nemen, maar zullen naar verwachting medio 2014 van start kunnen gaan met vluchten. Het is de bedoeling dat de nieuwe airline zichzelf weet te handhaven op de Indiase markt. De intentie is niet om het tot een feedermaatschappij voor Singapore Airlines te maken.”

Star Alliance is vooralsnog de enige alliantie met een partner in India. Jet Airways wordt naar verluidt het hof gemaakt door oneworld, maar als de verhuizing van Jet Airways’ Europese knooppunt van Brussels Airport naar Amsterdam doorgaat, ligt SkyTeam meer voor de hand. Kingfisher is failliet en verder zijn de belangrijkste spelers in India low-cost carriers, zoals SpiceJet.

Ook een andere white spot van Star Alliance wordt ingekleurd: Avianca Brazil zal eveneens toetreden tot de alliantie. Zij vult zo het gat op dat het vertrek van TAM Airlines, dat is gefuseerd met het bij oneworld horende LAN, heeft achtergelaten.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…

Schiphol breekt met Ballast

Schiphol breekt met Ballast

29/11/2021

Schiphol heeft ‘na intensief overleg’ gebroken met de aannemers Ballast-Nedam en TAV die samen bezig waren de A-pier te bouwen. Dit heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Er komt een nieuwe…

Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…