Air New Zealand gaat de systemen van haar Dreamliners om de drie maanden volledig uitschakelen. Dit heeft de airline maandag gezegd, in reactie op de waarschuwing van de FAA dat de bemanning door een fout in de software de controle over het toestel kan verliezen. Ook andere airlines, waaronder Air India, overwegen maatregelen voor hun Boeing 787 Dreamliners.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zei vorige week in een Airworthiness Directive dat het euvel zich pas voordoet als de systemen van de Boeing 787 Dreamliner langer dan 248 dagen permanent aanstaan. De elektrische generatoren zouden dan in een ‘veilige modus’ kunnen springen, waardoor het toestel zonder vermogen zou komen te zitten. Boeing zei in een reactie dat geen enkele Dreamliner, of welk ander toestel dan ook, acht maanden lang achter elkaar ‘aan’ staat en de door de FAA geopperde storing zou zich daarom alleen in een laboratoriumtest kunnen voordoen.
Air New Zealand denkt daar toch anders over. Vanwege de afgelegen ligging van Nieuw-Zeeland draaien de vliegtuigen van en naar de natie veel uren. En kennelijk werden de systemen van de toestellen, als ze aan de grond stonden, tot nu toe nooit helemaal uitgezet. De carrier neemt nu het zekere voor het onzekere en gaat een ‘total shutdown’ om de drie maanden doorvoeren van de 787. Air New Zealand heeft drie Dreamliners in dienst, met nog eens negen in bestelling.
Het paradepaardje van Boeing deed eind 2011 haar intrede, maar heeft sindsdien te kampen gehad met verscheidene technische mankementen. Boeing heeft ruim 1.100 orders voor de Dreamliner ontvangen en 258 toestellen afgeleverd. In Nederland heeft Arke (Arkefly) drie Dreamliners in dienst; KLM ontvangt eind dit jaar de eerste exemplaren.

