Home / Luchtvaart / Stakingen treffen Lufthansa en Air France

Stakingen treffen Lufthansa en Air France

Stakingen treffen Lufthansa en Air France

Bonden in zowel Duitsland als Frankrijk staken vandaag om hun eisen voor hoger loon kracht bij te zetten. Airlines zijn de dupe: Lufthansa annuleert 800 vluchten, Air France rond de 375.

In Duitsland heeft vakbond ver.di personeel werkzaam in de afhandeling en andere gronddiensten op de luchthavens van Frankfurt, München, Keulen en Bremen, opgeroepen het werk neer te leggen tussen 05.00 en 18.00 uur. De bond eist een salarisverhoging van zes procent, met een minimum van 200 euro extra per maand.

De actie is onderdeel van een grotere operatie van vakbonden in de publieke sector en de dienstverlening in Duitsland, gericht op loonsverhoging.

Een soortgelijk arbeidsconflict speelt zich af in buurland Frankrijk, waar de looneis van bonden, in verschillende sectoren, eveneens zes procent is. Bij Air France strekt de staking zich uit over het hele bedrijf, met deelname door piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel. Hun eisen zijn iets lager: 5,1 procent erbij, met onmiddellijke ingang.

Op 3 en 7 april waren er al stakingen, morgen volgt er weer een en de bonden hebben voor deze maand nog vijf stakingsdagen aangekondigd. Air France wil niet meer dan een procent loon erbij geven.

De acties bij Air France hebben weinig effect op de vluchten van partner KLM. Wel moeten KLM-passagiers die op Charles de Gaulle een aansluiting zouden hebben op een vlucht van Air France rekening houden met annulering. Ook kunnen de vluchten van KLM voller zijn doordat er passagiers op een ticket van Air France aan boord komen.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zakenreiziger vaker in OV

Zakenreiziger vaker in OV

19/07/2018

Nederlandse zakenreizigers kiezen voor binnenlandse reizen in toenemende mate het openbaar vervoer. Dit constateert MultiTankcard (MTc), aanbieder van mobiliteitspassen. ‘Naast de leaseauto zijn ook de (deel-) fiets, taxi en openbaar…