Home / Luchtvaart / Staking SAS ten einde

Staking SAS ten einde

Staking SAS ten einde

De piloten van SAS zijn weer aan het werk. Na een staking van een week is de directie van de Scandinavische carrier een nieuwe cao overeengekomen met de bonden in Noorwegen, Zweden en Denemarken, waarin een forse loonsverhoging en andere werkroosters zijn vastgelegd.

Het grootste deel van de eisen die de piloten op tafel hadden gelegd is ingewilligd. De vliegers eisten dertien procent meer loon. Dat krijgen ze niet, maar de aangeboden 10,5 procent, uitgesmeerd over drie jaar, bleek voor de bonden acceptabel. Ook krijgen de piloten van SAS nieuwe dienstroosters die hun werktijden veel voorspelbaarder maken dan nu.

Het verkeer van SAS van en naar Scandinavië is vandaag weer op gang gekomen, al zijn er nog wel veel verstoringen door de lange werkonderbreking. Door de staking zijn zeker 4.000 vluchten geannuleerd en werden 350.000 passagiers de dupe.

SAS becijfert de voorlopige kosten van het arbeidsconflict op vijftig miljoen euro. Dit bedrag kan nog aanzienlijk oplopen door de claims van passagiers. Een staking valt volgens Europese regelgeving onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf en is geen overmacht. Passagiers hebben daarom recht op vergoeding van hun ticket in het kader van het reglement EU 261.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Keten Oyo groeit razendsnel

Keten Oyo groeit razendsnel

22/07/2019

De Indiase hotelketen Oyo, gericht op zaken- en vrijetijds-reizigers, groeit razendsnel. Oyo bestaat zes jaar en is in aantallen kamers en waarde nu al een van de grootste in de…

Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…