Home / Luchtvaart / Staking SAS ten einde

Staking SAS ten einde

Staking SAS ten einde

De piloten van SAS zijn weer aan het werk. Na een staking van een week is de directie van de Scandinavische carrier een nieuwe cao overeengekomen met de bonden in Noorwegen, Zweden en Denemarken, waarin een forse loonsverhoging en andere werkroosters zijn vastgelegd.

Het grootste deel van de eisen die de piloten op tafel hadden gelegd is ingewilligd. De vliegers eisten dertien procent meer loon. Dat krijgen ze niet, maar de aangeboden 10,5 procent, uitgesmeerd over drie jaar, bleek voor de bonden acceptabel. Ook krijgen de piloten van SAS nieuwe dienstroosters die hun werktijden veel voorspelbaarder maken dan nu.

Het verkeer van SAS van en naar Scandinavië is vandaag weer op gang gekomen, al zijn er nog wel veel verstoringen door de lange werkonderbreking. Door de staking zijn zeker 4.000 vluchten geannuleerd en werden 350.000 passagiers de dupe.

SAS becijfert de voorlopige kosten van het arbeidsconflict op vijftig miljoen euro. Dit bedrag kan nog aanzienlijk oplopen door de claims van passagiers. Een staking valt volgens Europese regelgeving onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf en is geen overmacht. Passagiers hebben daarom recht op vergoeding van hun ticket in het kader van het reglement EU 261.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…