Home / Luchtvaart / Staking SAS ten einde

Staking SAS ten einde

Staking SAS ten einde

De piloten van SAS zijn weer aan het werk. Na een staking van een week is de directie van de Scandinavische carrier een nieuwe cao overeengekomen met de bonden in Noorwegen, Zweden en Denemarken, waarin een forse loonsverhoging en andere werkroosters zijn vastgelegd.

Het grootste deel van de eisen die de piloten op tafel hadden gelegd is ingewilligd. De vliegers eisten dertien procent meer loon. Dat krijgen ze niet, maar de aangeboden 10,5 procent, uitgesmeerd over drie jaar, bleek voor de bonden acceptabel. Ook krijgen de piloten van SAS nieuwe dienstroosters die hun werktijden veel voorspelbaarder maken dan nu.

Het verkeer van SAS van en naar Scandinavië is vandaag weer op gang gekomen, al zijn er nog wel veel verstoringen door de lange werkonderbreking. Door de staking zijn zeker 4.000 vluchten geannuleerd en werden 350.000 passagiers de dupe.

SAS becijfert de voorlopige kosten van het arbeidsconflict op vijftig miljoen euro. Dit bedrag kan nog aanzienlijk oplopen door de claims van passagiers. Een staking valt volgens Europese regelgeving onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf en is geen overmacht. Passagiers hebben daarom recht op vergoeding van hun ticket in het kader van het reglement EU 261.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….