Home / Luchtvaart / Staking Lufthansa verboden

Staking Lufthansa verboden

Staking Lufthansa verboden

Een rechtbank heeft woensdagmiddag de lopende staking van piloten bij Lufthansa alsnog verboden en daarmee een lagere rechtbank overruled. De piloten zijn gelast terstond weer aan het werk te gaan.

Op dinsdag had een rechtbank in Frankfurt voortzetting van de eendaagse staking met een dag nog goedgekeurd, maar het hoger geplaatste Landesarbeitsgericht in de deelstaat Hessen honoreerde in kort geding toch een verzoek van de directie van Lufthansa om de werkonderbreking te verbieden.

De hogere rechter constateerde dat de staking, geleid door pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC), niet alleen gericht was tegen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en  loonbevriezing, maar ook tegen de uitbreiding van de low-cost poot van Lufthansa (Germanwings/ Eurowings). Dat laatste stond niet in het mandaat voor de onderhandelingen van VC met de directie en daarom heeft de rechter de staking verboden.

Vereinigung Cockpit legt zich neer bij de rechterlijke uitspraak en heeft haar leden te verstaan gegeven zich meteen weer te melden voor hun shifts. Maar Lufthansa had eerder al rond de 1.000 vluchten geannuleerd en zegt dit op woensdag niet meer terug te kunnen draaien. Pas op donderdag zal alle verkeer van de airline weer normaal zijn.

De staking van de piloten betrof woensdag de vluchten op korte en middenafstand, dinsdag ging het om de long haul vluchten. De schade voor Lufthansa loopt volgens de directie in de tientallen miljoenen euro’s.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…