Een deel van de Franse luchtverkeersleiders heeft vandaag het werk neergelegd, de dertiende staking in veertien weken. Veel vluchten zijn geannuleerd, andere lopen vertraging op.
De brancheorganisatie van airlines A4E schat dat 200.000 reizigers vandaag last zullen hebben van de Franse staking, die 35 uur zal duren. De luchtverkeersleiders in Frankrijk voeren al jaren actie voor behoud van hun arbeidsvoorwaarden. Ook zijn ze tegen de Single European Sky (SES) omdat dit gepaard zou gaan met een aanzienlijk verlies aan arbeidsplaatsen.
A4E publiceerde vorige week een onderzoek waaruit bleek dat de stakingen van Europese luchtverkeersleiders sinds 2010 een schadepost hebben opgeleverd van 9,5 miljard euro. A4E (Airlines for Europe) baseert zich op basis een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Tussen 2010 en 2015 telde PwC 167 stakingsdagen van Air Traffic Control in Europa.
Optelsom
De meeste stakingen vonden plaats in Frankrijk, gevolgd door Griekenland, Italië en Portugal, zegt PwC. In het onderzoek is een optelsom gemaakt van de extra kosten die airlines hebben moeten maken als gevolg van de stakingen, verlies van productiviteit voor bedrijven door geannuleerde of vertraagde vluchten en inkomstenderving van hotels en andere service sectoren.
A4E wil dat de Europese Commissie optreedt tegen de stakingen. “Als de situatie niet verandert, zal de economische schade in de periode 2015 tot 2020 van vergelijkbare grootte zijn,” zei Thomas Reynaert, Managing Director van A4E vorige week.
De brancheorganisatie, waar onder meer Air France, KLM, Lufthansa, Ryanair, easyJet en IAG zijn aangesloten, is niet tegen het recht op staken, maar wil onder meer bemiddeling bij arbeidsconflicten als methode om werkonderbrekingen te voorkomen.
Ook wil A4E een regeling waarbij stakingen van ATC die ‘onvermijdelijk’ zijn ruim van te voren worden aangekondigd, zodat airlines zowel als consumenten er rekening mee kunnen houden. De kosten kunnen daardoor aanzienlijk lager uitvallen, stelt de organisatie.

