Home / Luchtvaart / Staking dreigt bij Air France

Staking dreigt bij Air France

Staking dreigt bij Air France

Vakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking op 23 maart om een loonsverhoging van zes procent af te dwingen. Het gaan om alle sectoren van het bedrijf: piloten, cabinebemanning en grondpersoneel.

Eind februari had een soortgelijke actie plaats bij Air France die toen tot het annuleren van de helft van het aantal long haul vluchten leidde.

Het management van Air France heeft een loonsverhoging van één procent aangeboden, uit te betalen in twee termijnen. Tijdens onderhandelingen tussen bonden en directie bleek de kloof tot nu toe onoverbrugbaar.

Air France-KLM boekte vorig jaar een recordwinst (operationeel) van 1,5 miljard euro. Het personeel deelt in de winst. Voor de werknemers van Air France is er 130 miljoen te verdelen, bij KLM is het 170 miljoen in totaal. Maar noch in Nederland, noch in Frankrijk heeft dit tot groot enthousiasme geleid onder het personeel. Paradoxaal genoeg neemt de ontevredenheid juist op alle fronten toe. Veel afdelingen binnen het concern zien in de goede jaarcijfers een signaal om meer vast loon en betere arbeidsomstandigheden te eisen.

De piloten bij Transavia Nederland kwamen vorige maand in actie, vooral voor betere werktijden, maar willen ook een hoger loon. Als zij hun zin krijgen, lijken hun collega’s van KLM het voorbeeld te zullen volgen met het onder druk zetten van de directie.

En het personeel van Air France weert zich dus ook. De vakbonden bij Air France zeggen dat er sinds 2011 geen loonsverhoging meer is geweest voor ‘gewone’ werknemers, terwijl de productiviteit sindsdien wel met 30 procent is gestegen. Ze moeten harder werken, voor hetzelfde geld. Voor de top van het bedrijf gold dit niet; de managers zagen volgens de bonden hun beloning vorig jaar met 67 procent stijgen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…