Home / Luchtvaart / Spoedoverleg bij KLM

Spoedoverleg bij KLM

Spoedoverleg bij KLM

De directie van KLM voert vrijdag spoedoverleg met de bonden, aangezien het ingediende steunplan mogelijk wordt verworpen in Den Haag. KLM moet van de regering dieper snijden in de kosten, als voorwaarde voor hulp, nu de markt onveranderd slecht blijft.

KLM diende op 1 oktober haar herstructureringsplan in bij minister Wopke Hoekstra van Financiën. In ruil voor sanering zou het bedrijf 3,4 miljard euro aan leningen ontvangen, tegen zeer zachte voorwaarden (met een Euribor-rente van bijna nul). Een klein deel van het geld is inmiddels overgemaakt.

Hoekstra eiste wel een diepe ingreep in de uitgaven bij de airline, als voorwaarde voor volledige betaling. De invulling van de operatie liet hij over aan de directie, maar de bewindsman adviseerde om in elk geval flink te snijden in de personeelskosten, momenteel verreweg de hoogste post op de begroting van KLM. Het ingeleverde plan van CEO Pieter Elbers voorziet hierin: KLM slankt het personeelsbestand af, met ongeveer 15 procent en de werknemers die kunnen blijven zullen – voorlopig – gemiddeld minder verdienen.

Er is echter een discrepantie: terwijl de afspraken met de bonden een looptijd van twee jaar hebben, mag KLM vijf jaar doen over het terugbetalen van de leningen. Mogelijk kan Hoekstra zich daar niet in vinden.

Tweede coronagolf
KLM werkte het herstructureringsplan afgelopen zomer uit, op een moment dat de markt weer aantrok. De tweede helft van 2020 leek dan ook beter te zullen worden dan de eerste helft. Maar vanaf begin september zette de tweede coronagolf in over Europa en verslechterde de situatie weer snel. Air France-KLM leed in het derde kwartaal (juli, augustus, september) een nettoverlies van bijna 1,7 miljard euro en vervoerde 69,8 procent minder passagiers in vergelijking met Q3 van 2019. Bij KLM was de passagiersdaling het grootst: -75,7 procent.

Voor de laatste drie maanden van 2020 wordt een verdere teruggang (ten opzichte van Q3 in 2020) in vervoer en financiën verwacht. Geconfronteerd met deze cijfers lijkt minister Hoekstra van KLM meer ingrepen te verwachten. Terwijl de productie bij KLM hooguit op 25 procent van vorig jaar uitkomt, wil het bedrijf 85 procent van de werknemers in dienst houden.

En dat laatste is alleen mogelijk door aanhoudende subsidie uit de belastingpot via NOW, een regeling die losstaat van het steunpakket. Bij elkaar opgeteld zal KLM zo eind van dit jaar rond één miljard euro aan niet terug te betalen staatshulp hebben gekregen. De NOW loopt nog door tot 1 juli 2021 (generiek voor het hele bedrijfsleven), maar de regering heeft daarbij wel aangegeven veel kritischer te zullen kijken dan dit voorjaar naar de levensvatbaarheid van de ondernemingen.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…