Home / Luchtvaart / Smith steekt helft salaris in aandelen Air France-KLM

Smith steekt helft salaris in aandelen Air France-KLM

Smith steekt helft salaris in aandelen Air France-KLM

Ben Smith, die deze week is begonnen als CEO van Air France-KLM, heeft meteen zijn beste beentje voorgezet met de toezegging de helft van zijn loon te investeren in aandelen van het concern.

‘Ik heb al een grote investering gedaan door mijn gezin over te brengen naar Frankrijk. Vandaag heb ik besloten de helft van mijn vaste salaris te investeren in aandelen van de groep. Het geeft aan dat ik geloof in het toekomstige succes van Air France-KLM,’ zei Smith in een videoboodschap aan het personeel.

Bonussen
De Canadees ontvangt in zijn eerste jaar een basissalaris van 900.000 euro. Dit bedrag kan door bonussen en andere premies oplopen tot 4,5 miljoen euro, afhankelijk van de prestaties van Air France-KLM. Smith heeft nu aangegeven 450.000 euro te zullen ‘teruggeven’ aan de onderneming en krijgt daar aandelen voor.

Hij geeft daarmee twee signalen af: vertrouwen in de onderneming, want het aandeel Air France-KLM staat er niet best voor, en een gebaar van goede wil richting de vakbonden van Air France. De Franse bonden waren boos over de aanstelling van een buitenlander en dit werd nog erger toen de details van Smiths salaris uitlekten: hij verdient drie keer zoveel als zijn voorganger Jean-Marc Janaillac.

Slimme zet
Het is een slimme strategische zet van Smith, die als CEO van de holding betrokken zal zijn bij de onderhandelingen voor nieuwe cao’s van het personeel bij Air France. Bovendien, als Air France-KLM onder zijn leiding goed gaat lopen, geniet Smith ook nog eens het voordeel van een waardestijging van zijn aandelenportefeuille.

Air France-KLM leed het eerste halfjaar 2018 verlies door de gevolgen van de stakingen bij Air France, die in totaal een schadepost van 335 miljoen opleverden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…