Home / Luchtvaart / Smith geeft plan bonus op

Smith geeft plan bonus op

Smith geeft plan bonus op

Topman Ben Smith van Air France-KLM ziet toch af van een bonus voor het binnenhalen van  steunmaatregelen. Zonder hulp van de Franse en Nederlandse regering zal zijn bedrijf niet overleven. Het concern heeft dus geen keus en redding zou nooit de verdienste van Smith kunnen zijn. Dat ziet hij nu ook in.

Toen deze week uitlekte dat Air France-KLM de eigen CEO een bonus wil geven voor het ‘redden’ van de onderneming kwam er meteen veel kritiek van politici.

Zo wees de Nederlandse minister van Financiën,Wopke Hoekstra, er fijntjes op dat de Frans-Nederlandse holding weinig keus heeft. Zonder hulp uit Den Haag en Parijs, in de vorm van het overnemen van een deel van de loonsom en bankgaranties, is er geen toekomst meer voor Air France-KLM. De rol van de CEO is daarbij van ondergeschikt belang.

Smith poogt zichzelf donderdag in een verklaring vrij te spreken. De CEO verwijst naar een ‘commitment’ van 16 maart waarin hij een kwart van zijn loon opgaf. “In de context van de zeer moeilijke periode die de Air France-KLM Group nu doormaakt betekent dit ook dat ik mijn jaarlijkse korte-termijn variabele compensatie (‘bonus’) voor het financiële jaar 2020 opgeef.”

Feit is dat Air France-KLM op de vergadering van aandeelhouders op 26 mei in Parijs een plan wilde bespreken om Smith te belonen voor het binnenhalen van overheidssteun, waar het concern toch al niet zonder zou kunnen.

Maar die bonus is nu dus van tafel. Het reddingsplan voor Air France-KLM ter waarde van 10 miljard euro – bankleningen met garanties van de twee overheden – kan binnenkort van start gaan.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…