Home / Luchtvaart / SkyTeam viert vijftiende verjaardag

SkyTeam viert vijftiende verjaardag

SkyTeam viert vijftiende verjaardag

Op 22 juni 2000 werd het SkyTeam opgericht door Air France, Aeroméxico, Delta Air Lines en Korean Air. Vijftien jaar later telt het internationale samenwerkingsverband twintig leden. “Het aantal van twintig leden is niet in beton gegoten, maar het ziet ernaar uit dat dit voorlopig zo blijft,” zegt Edward Hollo, manager – commercial development van het SkyTeam.

De laatste nieuwe deelnemer is Garuda Indonesia, dat in maart 2014 toetrad tot de alliantie. “We hebben ook geen doel voor ogen om over een bepaald aantal jaar een bepaald aantal leden te hebben. We gebruiken de komende vijftien jaar om de alliantie naar een hoger plan te tillen,” aldus Hollo. Nieuwe leden zijn wel welkom. “Maar we zijn er niet actief naar op zoek.” Volgens Hollo heeft ook geen van de leden plannen om uit de alliantie te stappen, ook Alitalia niet, dat wel het partnerschap met Air France en KLM vaarwel zegt.

Met de komst van Garuda heeft SkyTeam de wereld geografisch bezien redelijk afgedekt. Met name Brazilië en India blijven de opvallende witte plekken. “India blijft nog altijd een moeilijke, vluchtige, maar interessante markt om te betreden. Enkele SkyTeam-leden hebben individuele bilaterale afspraken met lokale maatschappijen. Dat laatste geldt ook voor Brazilië,” zegt Hollo. “De omvang van het netwerk is prima zoals dat nu is. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de leden genoeg toegevoegde waarde uit hun lidmaatschap halen.”

De lijst voordelen die de leden uit het lidmaatschap halen, is volgens Hollo schier oneindig. “In het algemeen kan je stellen dat het lidmaatschap voor alle leden voordelen heeft die ze zonder het SkyTeam niet zouden hebben. Wat voor voordeel ze hebben, is voor iedereen anders, maar alle partijen profiteren.” Voor de kleinere maatschappijen is het voordeel sowieso dat zij meer exposure krijgen dan ze zonder het SkyTeam zouden hebben. “Grotere partijen krijgen makkelijker toegang tot markten waar ze anders niet zo makkelijk zouden kunnen opereren.”

SkyTeam heeft inmiddels drie eigen lounges, in Istanbul, Sydney en Londen. Dit jaar komen daar drie bij, in Dubai, Beijing en Honk Kong. “First en business class-passagiers en Elite Plus-leden hebben natuurlijk ook toegang tot de meer dan vijfhonderd lounges van de SkyTeam-leden.”

Het paradepaardje voor de zakelijke reiziger van het SkyTeam is het round the world fare. “Dat is een echt SkyTeam-product,” zegt Hollo. “Waar alle twintig leden aan meedoen met al hun bestemmingen. Voor de zakelijke reiziger, scheelt het ontzettend veel tijd als ze van land naar land door kunnen vliegen op hetzelfde ticket met tot zestien coupons.”

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…