Home / Luchtvaart / SkyTeam: lidmaatschap Alitalia van alliantie Etihad is geen probleem

SkyTeam: lidmaatschap Alitalia van alliantie Etihad is geen probleem

SkyTeam: lidmaatschap Alitalia van alliantie Etihad is geen probleem

De deelname van Alitalia aan Etihad Airways Partners, de eigen alliantie van Etihad, is geen probleem voor SkyTeam, zegt managing director Michael Wisbrun van SkyTeam.

Etihad heeft een belang van 49 procent in Alitalia. De Golfcarrier is geen lid van een van de drie grote allianties, maar heeft een eigen verbond opgericht, waartoe airberlin (tevens lid van oneworld), Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways en Darwin Airline behoren. Dit zijn allemaal luchtvaartmaatschappijen waarin Etihad een belang heeft, maar de airline benadrukt dat ook andere carriers welkom zijn.

Alitalia heeft laten weten mee te zullen doen aan Etihad Airways Partners, maar blijft ook lid van SkyTeam. Is dat niet een beetje gek? Wat Wisbrun betreft niet. “Alitalia zit in een lastige positie. SkyTeam is alleen maar blij als Alitalia weer op de been komt door middel van een herstructurering. Daar hebben ze hulp bij nodig en die krijgen ze van een nieuwe aandeelhouder. Dat is toevallig Etihad, die helpt met geld en kennis. Het is voor zowel Alitalia als de andere SkyTeam-leden alleen maar goed als Alitalia weer winstgevend wordt.”

Volgens Wisbrun blijft de samenwerking met Alitalia gehandhaafd. “De focus ligt daarbij op een ‘seamless’ reizigersbeleving.”

De aankondiging van Alitalia dat zij synergie verwacht van een gezamenlijke inkoop met andere luchtvaartmaatschappijen waarin Etihad een belang heeft, is evenmin een probleem voor Wisbrun. “Het staat ieder lid van SkyTeam vrij om inkoopvoordeel te behalen uit samenwerkingen buiten de alliantie. Zolang Alitalia voldoet aan de eisen die we stellen ten aanzien van de klantbeleving, zoals SkyPriority en SkyTransfer, is het prima. Alitalia is en blijft belangrijk binnen SkyTeam.”

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…