Home / Luchtvaart / SITA: minder koffers kwijt in 2015

SITA: minder koffers kwijt in 2015

SITA: minder koffers kwijt in 2015

Nooit raakte er minder koffers kwijt op vliegvelden dan in 2015. Dit meldt IT-bedrijf SITA in haar jaarlijkse bagagerapport. Er raakten 6,5 stuks bagage per duizend passagiers zoek, een daling van 10,5 procent vergeleken met 2014.

SITA wijst erop dat de verbetering extra bijzonder is, omdat het aantal vliegtuigpassagiers nog altijd stijgt en dus druk zet op de infrastructuur van de luchtvaart, inclusief de bagageafhandeling. “Vorig jaar reisden meer dan 3,5 miljard passagiers met het vliegtuig en er zijn geen signalen dat deze groei zal stagneren,” zegt SITA. “De International Air Transportation Association (IATA) roept luchtvaartmaatschappijen daarom op om ervoor te zorgen dat elke koffer op zijn reis kan worden getraceerd. Dit is vastgelegd in IATA-resolutie 753 die uiterlijk juni 2018 door de luchtvaartmaatschappijen moet zijn ingevoerd.”

Dit kan bijvoorbeeld door permanente elektronische labels beschikbaar te maken, die de passagier elke reis voorziet van het vluchtschema via een mobiele app. Een goedkopere variant is het thuis printen van bagagelabels, aldus SITA.

Het is niet verwonderlijk dat de airlines zich inzetten om het zoekraken van bagage te voorkomen. Volgens SITA kostte het opsporen of vergoeden van de vermiste bagage in 2015 in totaal 2,3 miljard dollar.

Verder signaleert SITA een grote toename van selfservice bagageafgifte, waarbij de passagier zelf het bagagelabel print en de koffer inlevert. Dit is mogelijk bij 40 procent van de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens wereldwijd, inclusief KLM en Schiphol. De verwachting is dat dit percentage in 2018 zal zijn gestegen tot 75 procent.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….