Home / Luchtvaart / Singapore Airlines vliegt ‘Abel Tasman’ terug naar NL

Singapore Airlines vliegt ‘Abel Tasman’ terug naar NL

Singapore Airlines vliegt ‘Abel Tasman’ terug naar NL

Een schilderij met zeevaarder Abel Tasman komt per vliegtuig terug naar Nederland. Een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse regering zegt in Wellington tegen Zakenreis dat haar land ‘natuurlijk anders aankijkt tegen het ‘zogenoemde ontdekken’ door Tasman. ‘Maar hij blijft een belangrijke historische figuur.’

Singapore Airlines vervoert het doek, geschilderd door Jacob Cuyp (de vader van Albert Cuyp) in 1637, van Australië via Singapore naar Amsterdam.

Het schilderij, waarop ook Tasmans vrouw en dochtertje staan afgebeeld, hangt normaal in de Australische hoofdstad Canberra. Singapore Airlines vervoert het doek naar Nederland, waar het op een expositie in Groningen komt te hangen tussen 21 juni en 6 januari 2019. Daarna keert het terug naar Australië.

Van Abel Tasman, in 1603 geboren in de provincie Groningen, is maar één afbeelding bekend, Tasman reisde in de zeventiende eeuw de wereld rond en ‘ontdekte’ het zuidelijk eiland onder Australië (nu Tasmanië geheten) en Nieuw-Zeeland. In beide gebieden woonden op dat moment al mensen.

Tasman deed er 375 jaar geleden per schip een jaar over om in de Zuidelijke Stille Oceaan te komen. De ‘terugreis’ van heden duurt rond de twintig uur.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Eerste succes Ben Smith

Eerste succes Ben Smith

19/10/2018

Air France heeft een akkoord gesloten met vijf vakbonden van het grond- en cabinepersoneel, die driekwart van de werknemers achter zich hebben, over een loonsverhoging van in totaal vier procent….