
KLM overweegt in navolging van Amerikaanse carriers de verkoop van dutyfree aan boord te stoppen, schrijft website TRBusiness. Om die reden zou de Boutique Magnifique, een event voor de cabin crew van KLM waar dutyfree en catering centraal staan, dit jaar niet doorgaan
Volgens TRBusiness, gespecialiseerd in nieuws over dutyfree/ taxfree en retail in de reisindustrie, onderzoekt KLM de relevantie van de verkoop aan boord, ‘met als optie er helemaal mee te stoppen.’
Een bron bij KLM heeft tegen de site gezegd dat er nog geen besluit is genomen, maar dat de airline bekijkt of het huidige model nog wel levensvatbaar is. ‘We nemen de tijd om naar alle mogelijkheden te kijken, de voor- en nadelen van de huidige situatie. Op termijn zullen we de markt en onze externe stakeholders informeren over onze nieuwe propositie,’ aldus de bron.
De Boutique Magnifique, die dit najaar voor de zevende keer zou worden gehouden, is volgens TRBusiness in afwachting van een definitief besluit over de dutyfree, afgelast.
Gezondheid
Sinds 1 juli verkoopt KLM geen rookwaren meer in de lucht. Op de trolleys met dutyfree zijn de dozen met sigaretten vervangen door andere producten. Het verbannen van de tabak was om in te spelen op de gezondheidstrend: in geen enkele openbare ruimte is roken nog toegestaan, in vliegtuigen al bijna twintig jaar niet meer. Deze stap was dus logisch. Maar de vraag die KLM nu opwerpt is een hele andere: valt er nog wel geld aan te verdienen aan dutyfree aan boord?
Ooit was ‘dutyfree’ of ‘taxfree’ een magneet voor passagiers aan boord van vliegtuigen, omdat de woorden inderdaad ergens voor stonden, namelijk een behoorlijke korting door het achterwege blijven van de belasting. Vooral sterke drank en sigaretten waren gewild. Maar een product zonder belasting bestaat in veel regio’s ter wereld niet meer. Of de prijs aan boord is, ook zónder belasting, zo hoog dat het niet loont voor consumenten.
De drie grote Amerikaanse carriers kwamen de afgelopen drie jaar al tot de conclusie dat de dutyfree hen meer kostte (extra werk, meer gewicht aan boord et cetera) dan het opleverde en ze stootten het helemaal af. Zal KLM volgen? Wat de omzet is van de verkoop aan boord bij KLM en hoeveel er onderaan de streep van overblijft, zegt de airline niet.
Daling verkoop
Volgens cijfers van TRBusiness daalde de verkoop van dutyfree aan boord, voor alle airlines samen, in 2016 (cijfers uit 2017 zijn niet bekend) met 6,6 procent tot 2,47 miljard dollar. Dit zijn alleen de opbrengsten, de kosten moeten er nog vanaf. Onderzoeksbureau m1ind-set (zo schrijf je het) schat dat de verkoop aan boord elk jaar met 1,5 procent zal dalen. De relatieve teruggang is veel groter, want het aantal passagiers stijgt nog elk jaar met ongeveer vijf procent.
Reactie KLM
“KLM biedt sinds tientallen jaren de verkoop van travel retail artikelen aan haar passagiers, zowel online als aan boord,” zegt een woordvoerder van KLM desgevraagd tegen Zakenreis. “De opkomst van e-commerce maakt dat KLM zich momenteel beraadt op een nieuwe propositie ten aanzien van de verkoop van travel retail artikelen. Mocht daar te zijner tijd meer duidelijkheid over zijn, dan zullen wij onze klanten via de gebruikelijke communicatiekanalen informeren. Tot die tijd zullen we onze passagiers op eenzelfde manier bedienen.”

