Home / Luchtvaart / Schluß met Fokkers Austrian

Schluß met Fokkers Austrian

Schluß met Fokkers Austrian

Austrian Airlines verkoopt alle 21 Fokkers die het nog in dienst heeft aan Alliance Airlines, een zakelijk charteraar in Australië, waar Austrian nu ook een belang in krijgt. Vanaf januari 2016 worden de toestellen van Austrian vervangen door nieuwe Embraer 195’s, over een periode van twee jaar, tot eind 2017.

Austrian, een dochtermaatschappij van Lufthansa, is een van de laatste airlines in Europa die nog met de Fokkers van Nederlandse makelij vliegt. De carrier heeft 15 Fokker 100’s en zes Fokker 70’s in dienst. Met de verkoop aan de Australische branchegenoot is een bedrag gemoeid van 15 miljoen dollar in totaal. Ter vergelijking: de Fokker 100 had in 1997, toen de productie van het failliete bedrijf ten einde kwam, een catalogusprijs rond de 30 miljoen dollar per stuk.

Austrian ontvangt 9,5 miljoen dollar in cash, terwijl de andere 5,5 miljoen dollar wordt omgezet in nieuwe aandelen van de Oostenrijkse maatschappij in Alliance. Austrian krijgt daarmee een belang van 12 procent in Alliance, een charterbedrijf met Brisbane als uitvalsbasis, waar het al beschikt over een vloot van uitsluitend Fokkers: vijf Fokker 50’s (propellervliegtuigen), acht Fokker 70’s en vijftien Fokker 100’s – de F70 en F100 zijn straalvliegtuigen. Hoewel alle toestellen twintig jaar of ouder zijn, zegt Alliance dat ze in prima conditie zijn en nog acht tot tien jaar meekunnen. Alliance voert in Australië chartervluchten uit, hoofdzakelijk voor personeel in de mijnbouw en energiesector.

De Fokkers van Austrian komen in bezit van Alliance Aviation Services Slovakia, een dochtermaatschappij van Alliance in Bratislava. Wat er met de toestellen gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Alliance zegt dat de toestellen beschikbaar zullen zijn voor wet en dry leasing, maar ook doorverkocht kunnen worden, als volledig toestel of in onderdelen. Het onderhoud wordt gedaan door Austrian Technik, dat dit jaar ook een contract kreeg voor de vloot van Alliance zelf, na de sluiting van de eigen heavy maintenance faciliteit in Brisbane.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…