Home / Luchtvaart / Schiphol kost KLM geld

Schiphol kost KLM geld

Schiphol kost KLM geld

De slotbeperking op Schiphol begint KLM geld te kosten. Dit zegt CEO Pieter Elbers in een vraaggesprek met Zakenreis op de IATA-top in Seoul. KLM leed in het eerste kwartaal voor het eerst in lange tijd verlies en gebrek aan groeiruimte op Schiphol weegt mee in de oorzaken, zegt Elbers.

Operationeel leed KLM in Q1 een verlies van 56 miljoen euro, tegenover een winst van 52 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. De omzet van KLM daalde met een tiende procent naar 2,385 miljard.

Elbers wil niet alles toeschrijven aan de situatie op Schiphol. De stijging van de brandstofprijzen was verreweg de belangrijkste factor, zegt hij. “Maar we kunnen sinds begin dit jaar niet meer groeien, dat heeft zeker een effect.”

Schiphol zit nu op het plafond van 500.000 vluchtbewegingen op jaarbasis, het maximum dat in 2008 aan de Alderstafel is afgesproken. Tot eind 2020 kan er geen groei plaatsvinden. Wat er daarna gebeurd is nog niet vastgelegd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat wil vanaf begin 2021 weer beperkte groei toestaan, maar het is de vraag of zij in de Tweede Kamer daar een meerderheid voor krijgt.

Jet Airways
Behalve op de cijfers ging Pieter Elbers vandaag ook in op de situatie rond Jet Airways, de Indiase partner die nog steeds niet officieel failliet is, maar alles wijst erop dat het wel die kant opgaat. Elbers wil Jet nog niet afschrijven.

Uit het feit dat KLM zelf het aantal vluchten naar Mumbai en Delhi opvoert en de verbinding naar Bengaluru overneemt van Jet blijkt evenwel dat er weinig vertrouwen meer bestaat in herstel van Jet.

Voor deze vluchten is op Schiphol wel capaciteit beschikbaar voor KLM, namelijk de ongebruikte slots van Jet. En KLM heeft besloten te stoppen met vluchten naar Colombo, Sri Lanka, om die slots te gebruiken voor Bengaluru.

Air France-KLM sloot eind 2017 een jv met Jet over vervoer tussen India en Europa. Amper een half jaar later bleek dat Jet er financieel slecht voor stond.

Heeft Air France-KLM een inschattingsfout gemaakt? Elbers vindt van niet. “De samenwerking met Jet gaat terug tot 2015 toen de Europese hub van Brussel naar Amsterdam werd verplaatst. Deze financiële problemen, ook gedreven door stijgende brandstofprijzen en de dalen koers van de roepie, konden wij niet aan zien komen. Het is zonde dat dit is gebeurd.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…