Home / Luchtvaart / Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Saudia: blote benen taboe

Vrouwelijke passagiers bij Saudia dienen ‘blote’ lichaamsdelen zoals armen en benen permanent te bedekken. De partner van KLM in SkyTeam heeft dezer dagen nogmaals de nadruk gelegd op de dresscode, hoewel deze al langer bestaat. Mannen mogen aan boord geen korte broek dragen.

Wie niet aan de voorschriften voldoet zal toegang tot de vliegtuigen van de carrier worden geweigerd. De dresscode dient om andere passagiers ‘niet te beledigen’, zegt Saudia op haar website. De maatschappij voert de regels uit die gelden in het streng islamitische Saoedi-Arabië zelf.

Hoofdbedekking voor vrouwen is aan boord niet vereist, maar verder moeten alle lichaamsdelen, de handen uitgezonderd, met kleding zijn bedekt. Ook mogen vrouwelijke passagiers geen kleding dragen die al te strak zit, zoals leggings, skinny jeans of nauwsluitende T-shirts en truitjes.

Saudia zegt dat de voorschriften afkomstig zijn van IATA, maar de brancheorganisatie ontkent dit. IATA verklaart juist dat er geen regels zijn op kledinggebied en dat elke airline deze zelf moet bepalen.

Hoewel luchtvaartmaatschappijen uit islamitische landen het verst gaan met kledingvoorschriften, gelden bij alle airlines wel zekere regels. Zo zullen passagiers met ontbloot bovenlichaam (zeker als het gaat om vrouwen) vrijwel altijd worden geweigerd. Sommige carriers staan ook uitgesproken teksten op kleding, zoals schuttingtaal en scheldwoorden niet toe.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…