
De Europese Commissie heeft ingestemd met een Deens-Zweeds reddingsplan voor luchtvaartmaatschappij SAS ter waarde van ruim een miljard euro. Het gaat om herkapitalisatie, waarbij de twee staten hun beider aandeel in het bedrijf vergroten.
SAS is sinds april, zoals vrijwel alle vliegmaatschappijen, door corona in grote financiële problemen gekomen. Het nu goedgekeurde reddingsplan van de Europese Commissie valt onder het Temporary Framework van de EU, een regeling die de voorheen strenge bepalingen voor subsidie en staatsleningen aan bedrijven, zoals airlines, in grote mate heeft opgerekt.
SAS staat voor: Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden, een beursgenoteerde onderneming (SAS Group), met belangen van de Zweedse staat (14,8 procent) en de Deense staat (14,2 procent). De Noorse regering deed haar belang in 2018 van de hand, maar vanwege de landingsrechten blijft SAS formeel een operatie van de drie landen.
SAS krijgt nu een injectie van elf miljard Zweedse kroon, omgerekend 1,069 miljard euro. De Deense regering neemt het grootste deel voor haar rekening: 583 miljoen euro, de Zweedse regering is goed voor 486 miljoen. Het gaat om herkapitalisatie, onder meer door het uitgeven van nieuwe aandelen. De belangen van de twee staten in SAS gaan door beider injecties omhoog en komen nu uit op 18,5 procent elk.
Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft wel voorwaarden verbonden aan de staatshulp. Zo mag er geen dividend worden uitgekeerd en moet het bedrijf de lonen matigen. SAS bereidt een reorganisatie voor, met een kleiner bedrijf als uitkomst.

