Home / Luchtvaart / ‘Sabotage’ Air France-KLM

‘Sabotage’ Air France-KLM

‘Sabotage’ Air France-KLM

Halverwege de persconferentie van Air France-KLM over de halfjaarcijfers klinken er plotseling harde boorgeluiden in de zaal. ‘Sabotage,’ grapt Franck Terner, de CEO van Air France. Zijn KLM-collega Pieter Elbers houdt het op een ‘bouwvakker die zijn werk af willen hebben voordat hij op vakantie gaat.’

PR-medewerkers van Air France-KLM haasten zich naar buiten om de overijverige werklieden voor even hun taken te laten staken. Het werkt.

De situatie is symbolisch voor de huidige sfeer binnen Air France-KLM. Aan de ene kant kan de ad interim CEO van de holding, Frédéric Gagey het duidelijk goed vinden met Terner en Elbers en kunnen ze onverwachte situaties afhandelen met een kwinkslag.

Dit ‘triumviraat’, zoals Elbers het steeds noemt, leidt de Frans-Nederlandse onderneming op tijdelijke basis sinds het vertrek van Jean-Marc Janaillac, op 15 mei. ‘We zijn dichter bij elkaar gekomen,’ zegt Elbers lachend, ‘want we zitten nog maar met zijn drieën achter de tafel.’

Malaise
Maar de ‘sabotage’ is wellicht tekenend voor de huidige malaise binnen de onderneming. Air France voelt de gevolgen van een reeks van stakingen het afgelopen half jaar, waardoor de operationele winst kelderde met 351 miljoen euro en uitkwam op min 164 miljoen.

En dat terwijl de kou nog niet uit de lucht is, want vakbonden hebben nieuwe stakingen aangekondigd in september. Het maakt hen niet uit of er dan een nieuwe CEO van de holding is aangesteld, of niet.

Terner spreekt de Franse vakbonden nogmaals aan op ‘hun verantwoordelijkheid’ voor de gang van zaken binnen het concern. “Het tweede halfjaar van 2018 mag geen spiegelbeeld worden van het eerste halfjaar.”

Terner erkent dat de periode van drie tot vier maanden zonder vaste CEO niet bevorderlijk is voor de stabiliteit. Hij rekent erop dat in september, als de nieuwe bestuursstructuur, mèt een nieuwe CEO, moet beginnen, er wel meer lijn in de onderneming zal komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…