Home / Luchtvaart / Ryanair verliest rechtszaak

Ryanair verliest rechtszaak

Ryanair verliest rechtszaak

Acht Nederlandse piloten hebben hun rechtszaak tegen Ryanair gewonnen en ontvangen in totaal ruim drie miljoen euro vergoeding. De kantonrechter in Oost-Brabant noemt de opstelling van de Ierse carrier ‘ernstig verwijtbaar.’

De acht werkten vanaf luchthaven Eindhoven waar Ryanair eind vorig jaar de basis ophief en daarmee het aantal vluchten beperkte. De airline wilde daarna de piloten dwingen vanaf andere bases te werken, maar daar stak de rechter al eerder een stokje voor. Er ontstond vervolgens een onwerkbare situatie voor de vliegers en ze eisten via het hof veroordeling van de houding van hun werkgever, ontbinding van hun arbeidsovereenkomst en een schadevergoeding.

De rechter stelde de piloten vandaag op alle punten in het gelijk. ‘Al met al moet geconcludeerd worden dat Ryanair zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen en dat de onwerkbare situatie die is ontstaan aan hem is te wijten,’ staat in het vonnis. ‘Bovendien oefende Ryanair op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uit op de piloten.’

Volgens de kantonrechter is er geen perspectief meer op een ‘zinvolle voortzetting’ van de baan van de piloten, die daarom het recht hebben hun arbeidsovereenkomst per 1 mei 2019 te laten ontbinden, gekoppeld aan een ontslagvergoeding.

Zes piloten hebben recht op 350.000 euro, twee piloten krijgen respectievelijk 400.000 euro en 425.000 euro. Daar bovenop ontvangen de de piloten elk een transitievergoeding, die varieert tussen de 33.000 euro en 84.000 euro per persoon.

Ryanair zei dat er bedrijfseconomische redenen waren om de basis te sluiten, maar de rechtbank noemde dit ‘ongeloofwaardig’ onder verwijzing naar de grote vraag naar stoelen vanaf Eindhoven. Eerder concludeerde de rechter al dat Ryanair met het opheffen van de basis de piloten leek te willen straffen voor deelname aan stakingen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…