Home / Luchtvaart / Ryanair verliest geding, maar vliegt gewoon door

Ryanair verliest geding, maar vliegt gewoon door

Ryanair verliest geding, maar vliegt gewoon door

Ryanair verloor donderdag in Haarlem het kort geding dat zij aanspande tegen de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) om een stakingsverbod voor het zomerseizoen te bewerkstelligen. Ondanks de staking zullen op vrijdag alle vluchten vanaf Nederlandse luchthavens volgens schema worden uitgevoerd, laat de maatschappij weten. Ryanair vliegt piloten uit het buitenland in ter vervanging.

Tijdens het kort geding eiste Ryanair dat het tijdstip van een staking minimaal zeven dagen van tevoren wordt aangekondigd. En dat er niet gestaakt wordt in de zomervakantie tot 9 september, en daarna alleen op maandag tot en met donderdag.

De rechter in Haarlem bepaalde donderdagavond echter dat Ryanair vrijdag mag staken, maar als er na komend weekend weer acties komen, Ryanair daar uiterlijk 72 uur van tevoren van op de hoogte moet worden gebracht. Voorwaarde is wel dat de luchtvaartmaatschappij dan geen stakingsbrekers inzet. Ryanair mag vandaag wel andere piloten inzetten.

Op vrijdag 10 augustus (00:00-23:59 uur) leggen de Nederlandse Ryanair-vliegers voor 24 uur het werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Behalve in Nederland, wordt ook in België, Duitsland, Ierland en Zweden gestaakt. Er zijn in totaal bijna vierhonderd vluchten geschrapt, waarvan veruit de meeste van en naar Duitsland (250) en België (104). De 22 vluchten van Ryanair van en naar Eindhoven worden uitgevoerd door piloten die uit het buitenland zijn ingevlogen.

Eerder stakingsverbod EasyJet
De VNV stelt verrast te zijn door het kort geding omdat Ryanair nergens anders in Europa heeft geprobeerd om via de rechter stakingen tegen te houden. De luchtvaartmaatschappij beroept zich op een eerdere uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam. Die verbood een personeelsstaking bij easyJet, omdat die te grote nadelige gevolgen voor passagiers zou hebben. Een verbod op een staking is hier kansrijker dan in de andere Europese landen met een sterkere stakingstraditie.

Vakbond VNV stelt dat Ryanair met het kort geding om de staking te verhinderen, probeerde om ‘wederom rechten van haar werknemers te ontnemen’. Het cao-conflict waar Ryanair zich in bevindt gaat namelijk over werknemersrechten. Zo streeft de VNV ernaar dat het Nederlands recht van toepassing wordt op het in Nederland werkzame Ryanair-personeel.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is reeds acht maanden in gesprek met Ryanair en stelt dat er onvoldoende resultaten worden geboekt. De VNV vindt dat het Nederlands arbeidsrecht onverkort moet gaan gelden voor het Nederlandse personeel en wil dat Ryanair stopt met schijnzelfstandigheid en het verplicht laten emigreren van haar werknemers. De VNV maakt zich er ook hard voor dat iedere vlieger zich vrij moet kunnen voelen om zich ziek te melden zonder dat dit financiële consequenties heeft.

Eerdere stakingen
Zakenreis berichtte eind juli dat de winst van de Ierse prijsvechter aan het verdampen is door deze arbeidsonrust. Terwijl de luchtvaartmaatschappij zich tegelijkertijd keerde tegen consumentenorganisaties die geld terug bij vertraging claimen. Op 20 en 26 juli waren er ook al 24-uursstakingen door piloten van Ryanair.

 

Mariska Vogelenzang de Jong
Door: | mariska[at]zakenreis.nl
Mariska Vogelenzang de Jong werkt ruim 20 jaar als journalist en heeft als specialiteit nieuwe media en technologie. Voordat zij in 2018 bij Zakenreis is gestart, werkte zij bij uitgeverijen van tijdschriften en boeken op het gebied van reizen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…