Home / Luchtvaart / Ryanair verlaat beurs Londen

Ryanair verlaat beurs Londen

Ryanair verlaat beurs Londen

Ryanair heeft bekendgemaakt de beursnotering aan de London Stock Exchange per 20 december te zullen beëindigen in verband met Brexit. Volgens de Ierse carrier zijn de kosten nu hoger dan de opbrenngsten.

“De bestuurders van Ryanair Holdings geven hierbij kennis van hun voornemen om de UK Financial Conduct Authority te verzoeken de standaardnotering van de gewone aandelen van de onderneming aan de London Stock Exchange te annuleren,” zegt de Ierse carrier in een verklaring.

De opgegeven reden: het verhandelde volume van de aandelen op de beurs in de Britse hoofdstad ‘rechtvaardigt’ de notering niet langer. Het aandeel Ryanair blijft alleen genoteerd aan de pan-Europese beurs Euronext, die vestigingen heeft in Dublin, Amsterdam, Brussel, Lissabon, Milaan, Parijs en Oslo heeft.

Helaas, Brexit
De CEO van Ryanair, Michael O’Leary, heeft gezegd dat de stap om de beurs in Londen te verlaten ‘helaas een onvermijdelijk gevolg’ is van Brexit, het verlaten door de UK van de Europese Unie, in januari 2020.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Britse regering rond Brexit hebben wel geleid tot de verzekering van vliegrechten over en weer, al mogen Britse airlines niet langer gebruik maken van de interne markt en kunnen ze dus niet tussen lidstaten binnen de EU opereren of binnenlands verkeer verzorgen. Voor easyJet, een Britse maatschappij, was dit eerder al reden een dochtermaatschappij in Wenen te vestigen, die wél intra-EU mag vliegen.

Een andere regel, die altijd van kracht was – en nu dus ook geldt voor de UK – betreft de eigendom van airlines. Een carrier die is gevestigd in de EU, zoals Ryanair, moet ook in meerderheid aandeelhouders in de Unie hebben en daarom is een notering buiten de EU, in dit geval Londen, niet langer geschikt. Ryanair overtuigde daarom eerder al Britse aandeelhouders om hun belangen te verkopen.

Photo by Lucas Davies on Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…