Home / Luchtvaart / 3.000 ontslagen bij Ryanair, O’Leary slaat andere toon aan

3.000 ontslagen bij Ryanair, O’Leary slaat andere toon aan

3.000 ontslagen bij Ryanair, O’Leary slaat andere toon aan

Ryanair heeft vrijdag bekendgemaakt 3.000 van de ongeveer 16.000 werknemers te zullen ontslaan. Topman Michael O’Leary heeft zijn recente bravoure over snel herstel van de markt nu vervangen door pessimisme.

De ontslagen vallen vooral onder de ruim 5.000 piloten en de 9.000 cabine-leden. Verder verlaagt de Ierse prijsvechter de lonen van de overgebleven personeelsleden met 20 procent; O’Leary halveert zijn salaris. Andere bezuinigingen zijn het sluiten van bases en het doorschuiven van orders voor nieuwe vliegtuigen.

Het bedrijf houdt rekening met meer ingrepen, ervan uitgaande dat de internationale luchtvaart tot ver in de zomer voor het grootste deel stil ligt. Twee weken geleden sloeg Michael O’Leary nog heel andere taal uit. Hij zei toen een herstart van het luchtverkeer te verwachten in juni, waarna de markt in de maanden daarop een enorme inhaalslag zou maken, voorspelde hij.

Maar O’Leary is inmiddels tot het inzicht gekomen dat er geen quick fix is – de bestrijding van het corona-virus lijkt nog maanden, mogelijk jaren te zullen duren. “Ryanair verwacht nu dat herstel van de vraag en het prijsniveau van 2019 ten minste twee jaar zal duren,” zegt de carrier, die vorig jaar in aantallen vervoerde passagiers (142 miljoen) de grootste van Europa was.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…