Home / Luchtvaart / Ryanair graag naar Lelystad

Ryanair graag naar Lelystad

Ryanair graag naar Lelystad

Prijsvechter Ryanair wil “heel graag” vanaf Lelystad Airport vliegen als de baan daar volgens plan over enkele jaren is verlengd en er meer faciliteiten komen. Dit zegt CEO Michael O’Leary in antwoord op vragen van Zakenreis.

O’Leary was even in Amsterdam om de nieuwe route van Ryanair tussen Schiphol en Dublin – de vluchten beginnen op 25 oktober – officieel te lanceren. Waar Lelystad precies ligt weet hij niet. “Ik hoor iedereen over fucking Lelystad praten, dus ik moet uitvinden waar het is. Vlakbij Schiphol zegt u? Great! Ik weet dat het een long term project is, maar het klinkt goed.” O’Leary voegt er aan toe dat Ryanair “overal in Europa” aan het groeien is en goed wil  kijken waar het wel of niet heen gaat. En zou Lelystad dan in de plaats van Schiphol komen voor Ryanair? “Nee, we kunnen  beide luchthavens aandoen. Er zijn verscheidene steden in Europa waar we naar twee luchthavens vliegen, ik noem Brussel Zaventem en Brussel Charleroi, Rome Ciampino en Rome Fiumicino en in Lissabon gaan we dat ook doen. Zolang er capaciteit is vliegen wij.”

Ryanair vliegt sinds 2002 vanaf Eindhoven Airport en heeft sinds enkele jaren ook een kleine aanwezigheid op Maastricht Airport, met nu vijf aangevlogen bestemmingen. Schiphol is de eerste grote luchthaven in Europa waar Ryanair gaat vliegen. In het verleden wilde Ryanair alleen van secundaire airports vliegen, vanwege de lagere kosten (havengelden en afhandeling) en de snelle omdraaitijd: een vliegtuig van Ryanair moet idealiter binnen 25 minuten na de landing weer zijn vertrokken.

Maar dit beleid is de afgelopen jaren gewijzigd, Ryanair vliegt nu ook naar hubs. Alleen Londen Heathrow, Frankfurt en Parijs Charles de Gaulle blijven buiten beeld, zo onderstreept O’Leary nog eens in Amsterdam. “Op die drie luchthavens kun je niet in 25 minuten omdraaien, dus ik denk dat we daar weg blijven.” Parijs Orly, waar easyJet en Transavia France bases hebben, is eventueel wel een optie voor Ryanair, zegt de CEO. EasyJet heeft overigens ook een basis op Charles de Gaulle.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…

Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…