De stammenstrijd binnen de VNV is uitgewaaierd naar de Stichting Piloten Aandelen Air France-KLM (Spaak). De nieuwe VNV-voorzitter, Arthur van den Hudding, blijft ook in Spaak zitten, hetgeen tegen de afspraken is. Spaak-bestuurslid Westland stapt daarom op.
Jan Westland zegt in een interne verklaring, die in bezit is van Zakenreis: “Een president van de VNV die zijn eigen functie in Spaak controleert is naar mijn mening absoluut onwenselijk.” Westland, gezagvoerder bij KLM, is tevens mede-eigenaar van de Westland Kaas Groep en was bij de oprichting van Spaak, vijf maanden geleden, juist gevraagd om zijn ervaring in een groot familiebedrijf.
Spaak heeft tot doel ‘de collectieve langetermijnbelangen van de KLM-vliegers te behartigen’ zo zegt de stichting. De piloten wisten eerder af te dwingen dat zij aandelen zouden krijgen in Air France-KLM.
Twee kampen
Maar binnen de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers rommelt het al een poos en dit leidde tot het ontstaan van twee kampen. Steven Verhagen, tot 21 april voorzitter – bij de VNV heet die functie ‘president’ – was weliswaar voor solide onderhandelingen met KLM over de arbeidsvoorwaarden, maar wilde tevens het bredere beeld van de onderneming voor ogen houden.
De tweede man van de VNV, Arthur van den Hudding, vond die koers te soft. Verhagen zou volgens zijn critici bovendien de piloten van Martinair, van wie velen ook lid zijn van de VNV, in de steek hebben gelaten in hun strijd om gelijke beloning bij KLM en het behoud van hun arbeidsplaatsen. Vorig jaar verloren 37 piloten van Martinair hun baan bij KLM.
In maart schreef Verhagen een referendum uit onder de VNV-leden, waarbij ze konden kiezen tussen zijn lijn en die van Van den Hudding. De voorzitter kreeg 49 procent van de stemmen, zijn tegenstander 51 procent. Verhagen trad daarom af, op 21 april, om plaats te maken voor Arthur van den Hudding.
Rooster van aftreden
Terug naar Spaak. Bij de oprichting van deze stichting was een ‘rooster van aftreden’ overeengekomen, waarin stond dat Verhagen en Van den Hudding – eerste en tweede man van de VNV op dat moment – per 1 mei zouden terugtreden uit de stichting. De VNV zou vervolgens een nieuw bestuurslid voordragen. Verhagen is inmiddels wel al uit het Spaak-bestuur gestapt.
Tot ‘veler verbazing’, zegt Jan Westland, meldde ‘de heer Van den Hudding’ tijdens een recente vergadering van het Spaak-bestuur, dat hijzelf de ‘nieuwe’ bestuurder namens de VNV zou zijn en dus zijn functie in de stichting wilde continueren.
“Dit is voor een aantal bestuurders van Spaak een onverwachte en niet acceptabele wending vanwege de ‘dubbele petten’. Een president van de VNV die zijn eigen functie in Spaak controleert is naar mijn mening absoluut onwenselijk. Tijdens de opstartfase van Spaak was dit wel gewenst gezien de tekenbevoegdheid,” aldus Westland.
Westland is met Van den Hudding in gesprek gegaan over de situatie en stuitte daarbij, zo zegt hij, op een ‘onacceptabele houding’, die resulteerde in een vertrouwensbreuk. Voor Jan Westland was dit aanleiding zijn functie in Spaak neer te leggen. “Ik betreur het dat ik nu voor de KLM-vliegers niet langer de belangen vanuit Spaak kan behartigen.”

