Home / Luchtvaart / Reorganisatie KLM in oktober

Reorganisatie KLM in oktober

Reorganisatie KLM in oktober

KLM komt in oktober met een reorganisatieplan. Dit heeft de CEO, Pieter Elbers, gezegd tijdens een online persconferentie, naar aanleiding van het steunpakket van de regering, dat ervoor zorgt dat het bedrijf de komende maanden ‘zorgvuldig’ aan de herstructurering kan werken.

Hoeveel van de 30.000 mensen het bedrijf moeten verlaten wilde Elbers niet kwijt. Er bestaat een vrijwillige vertrekregeling, waarvoor ‘voldoende animo’ is, maar ook hier noemde Elbers geen aantal. “We gaan de komende maanden het herstructureringsplan uitwerken. Eind juli hebben we de eerste contouren en dan kunnen we iets zeggen over het aantal banen. Ik wil een zorgvuldige afweging maken, samen met de bonden.”

Dankbaar
Elbers sprak nogmaals zijn ‘dankbaarheid’ uit richting de regering die 3,4 miljard euro steun geeft. Het geld is voor de hele groep, ook voor Transavia. “We zijn blij dat we er eindelijk uit zijn en dankbaar voor het steunpakket: een combinatie van leningen en een kredietfaciliteit. We gaan als bedrijf een moeilijke tijd van herstel tegemoet en kunnen ons daar nu op focussen. KLM heeft een basis om op voort te bouwen.”

“We hebben nu weer financiële stabiliteit en dat is heel belangrijk. We hebben vijf jaar om de leningen af te betalen. Niemand kan voorspellen hoe lang corona nog heerst en hoe de wereld er in 2021 of 2022 uitziet. We zien voorzichtig herstel in Europa, maar intercontinentaal is het nog steeds heel moeizaam.”

State agent
KLM moet in ruil voor de hulp wel een ‘state agent’ dulden die toezicht zal houden op de ‘juiste’ besteding van de 3,4 miljard. Elbers heeft daar geen moeite mee. “Dat is logisch als iemand je zulke bedragen leent, die ook nog publiek moeten worden verantwoord. Zie het als een aanvullende commissaris die op dit punt meekijkt. Het speelt tevens een rol in de dynamiek Air France-KLM.”

Minister Hoekstra van Financiën herhaalde vrijdag zijn eerdere stellingname dat hij van KLM’ers een loonoffer vraagt. Hij zei dat het ging om werknemers die drie keer modaal verdienen. Elbers gaf naderhand evenwel aan dat de ondergrens veel lager ligt: vanaf modaal (36.500 bruto) per jaar zal het personeel moeten ‘bijdragen,’ zei hij. “Maar we zullen dit zelf met de vakbonden uitwerken. Dat is geen taak van de overheid.”

KLM zegt dat het gaat om een reductie van de arbeidsvoorwaarden. “Loon is daar onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook pensioen, ploegendiensten, et cetera. We gaan dit bespreken met de bonden,” aldus een woordvoerster.

Fransen leveren niet in
De Franse en Nederlandse regering voeren op dit punt verschillend beleid. De werknemers bij Air France hoeven namelijk niet in te leveren op hun salaris in ruil voor de staatssteun en er zullen ook geen banen verdwijnen, heeft het Elysée verzekerd.

Leidt dat niet tot scheve gezichten bij KLM? Elbers: “Ik ga alleen over de Nederlandse afspraken en niet over de Franse situatie, maar ik kan me wel voorstellen dat KLM’ers kijken naar wat er elders in de groep gebeurt.”

In de eis uit Den Haag van verdere vergroening zegt Elbers zich goed te kunnen vinden. “Dit sluit aan bij onze eigen ambities. We hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet op dit gebied onder meer door vlootvernieuwing. Of we die verplichting van 14 procent biobrandstof in 2030 halen, hangt helemaal af van de vraag of er dan voldoende biofuel beschikbaar is.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…