Home / Luchtvaart / Reorganisatie KLM in oktober

Reorganisatie KLM in oktober

Reorganisatie KLM in oktober

KLM komt in oktober met een reorganisatieplan. Dit heeft de CEO, Pieter Elbers, gezegd tijdens een online persconferentie, naar aanleiding van het steunpakket van de regering, dat ervoor zorgt dat het bedrijf de komende maanden ‘zorgvuldig’ aan de herstructurering kan werken.

Hoeveel van de 30.000 mensen het bedrijf moeten verlaten wilde Elbers niet kwijt. Er bestaat een vrijwillige vertrekregeling, waarvoor ‘voldoende animo’ is, maar ook hier noemde Elbers geen aantal. “We gaan de komende maanden het herstructureringsplan uitwerken. Eind juli hebben we de eerste contouren en dan kunnen we iets zeggen over het aantal banen. Ik wil een zorgvuldige afweging maken, samen met de bonden.”

Dankbaar
Elbers sprak nogmaals zijn ‘dankbaarheid’ uit richting de regering die 3,4 miljard euro steun geeft. Het geld is voor de hele groep, ook voor Transavia. “We zijn blij dat we er eindelijk uit zijn en dankbaar voor het steunpakket: een combinatie van leningen en een kredietfaciliteit. We gaan als bedrijf een moeilijke tijd van herstel tegemoet en kunnen ons daar nu op focussen. KLM heeft een basis om op voort te bouwen.”

“We hebben nu weer financiële stabiliteit en dat is heel belangrijk. We hebben vijf jaar om de leningen af te betalen. Niemand kan voorspellen hoe lang corona nog heerst en hoe de wereld er in 2021 of 2022 uitziet. We zien voorzichtig herstel in Europa, maar intercontinentaal is het nog steeds heel moeizaam.”

State agent
KLM moet in ruil voor de hulp wel een ‘state agent’ dulden die toezicht zal houden op de ‘juiste’ besteding van de 3,4 miljard. Elbers heeft daar geen moeite mee. “Dat is logisch als iemand je zulke bedragen leent, die ook nog publiek moeten worden verantwoord. Zie het als een aanvullende commissaris die op dit punt meekijkt. Het speelt tevens een rol in de dynamiek Air France-KLM.”

Minister Hoekstra van Financiën herhaalde vrijdag zijn eerdere stellingname dat hij van KLM’ers een loonoffer vraagt. Hij zei dat het ging om werknemers die drie keer modaal verdienen. Elbers gaf naderhand evenwel aan dat de ondergrens veel lager ligt: vanaf modaal (36.500 bruto) per jaar zal het personeel moeten ‘bijdragen,’ zei hij. “Maar we zullen dit zelf met de vakbonden uitwerken. Dat is geen taak van de overheid.”

KLM zegt dat het gaat om een reductie van de arbeidsvoorwaarden. “Loon is daar onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook pensioen, ploegendiensten, et cetera. We gaan dit bespreken met de bonden,” aldus een woordvoerster.

Fransen leveren niet in
De Franse en Nederlandse regering voeren op dit punt verschillend beleid. De werknemers bij Air France hoeven namelijk niet in te leveren op hun salaris in ruil voor de staatssteun en er zullen ook geen banen verdwijnen, heeft het Elysée verzekerd.

Leidt dat niet tot scheve gezichten bij KLM? Elbers: “Ik ga alleen over de Nederlandse afspraken en niet over de Franse situatie, maar ik kan me wel voorstellen dat KLM’ers kijken naar wat er elders in de groep gebeurt.”

In de eis uit Den Haag van verdere vergroening zegt Elbers zich goed te kunnen vinden. “Dit sluit aan bij onze eigen ambities. We hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet op dit gebied onder meer door vlootvernieuwing. Of we die verplichting van 14 procent biobrandstof in 2030 halen, hangt helemaal af van de vraag of er dan voldoende biofuel beschikbaar is.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…