Home / Luchtvaart / Reisagenten kunnen NDC-content van KLM in Amadeus boeken

Reisagenten kunnen NDC-content van KLM in Amadeus boeken

Reisagenten kunnen NDC-content van KLM in Amadeus boeken

Air France-KLM en Amadeus hebben een overeenkomst gesloten waarbij reisagenten op korte termijn ook NDC-diensten van de luchtvaartgroep kunnen boeken via het Amadeus Travel Platform. Om toegang te krijgen tot deze content van Air France-KLM moeten reisagenten wel bilaterale afspraken maken met Air France-KLM en Amadeus.

“Wij zijn heel blij met deze overeenkomst met Amadeus,” zegt Dries Klein, vice-president sales KLM Benelux. “In de Nederlandse markt werkt een overgrote meerderheid van de reisagenten met Amadeus als preferred GDS. Niet alleen om reizen te boeken, maar ook voor hun mid- en backoffice. Zij kunnen nu via Amadeus ook toegang krijgen tot onze content die wij niet in de GDS’en, maar wel via onze eigen boekingskanalen en NDC aanbieden.”

Air France-KLM werkt al enige tijd met Amadeus om haar NDC-diensten beschikbaar te stellen via het Amadeus Travel Platform. De belangrijkste bookingflow van shop, order, pay is al geïntegreerd, wat betekent dat reisagenten vanaf het vierde kwartaal via NDC op het platform kunnen boeken. De volledige integratie met servicemogelijkheden zal naar verwachting in de eerste helft van 2021 zijn voltooid. Amadeus zal tevens zakelijke reizigers in staat stellen om via NDC te boeken via haar online booking tool Cytric Travel & Expense.”

Lagere GDS-fees
In deze nieuwe overeenkomst met Amadeus zal Air France-KLM een vergoeding aan Amadeus per boeking betalen die een stuk lager ligt dan de ‘oude’ GDS-fees die airlines moesten betalen. “Een deel daarvan wordt doorberekend in het ticket,” zegt Klein. “Deze surcharge per boeking zal maximaal een paar euro bedragen. De exacte hoogte hangt af van het land waar het ticket wordt verkocht (point of sale) en de bilaterale afspraken die wij hebben gemaakt met de reisagent. Het is in ieder geval veel minder dan de 13 euro per enkele reis die nu als GDS-toeslag in rekening wordt gebracht als niet via de boekingskanalen van KLM wordt gereserveerd.”

De Private Channel Agreements van KLM – die agenten tijdelijk vrijwaren van een distributie­toeslag – worden tot nader order verlengd. Deze verlenging is niet van toepassing voor online travel agents (OTA’s), deze waren al per 1 juli jl. afgeschaft.

Agenten die met NDC werken, hoeven sowieso geen distributietoeslag te betalen. Ook zouden zij eerder toegang tot promotietarieven van KLM kunnen krijgen. “In het verleden waren wij verplicht alle partijen dezelfde content beschikbaar te stellen,” zegt Klein. “Nu hebben wij als luchtvaartmaatschappij de volledige vrijheid om onze content te distribueren zoals wij dat willen. KLM heeft al eerder aangekondigd structureel te gaan differentiëren met content op het gebied van prijs, product en tijd. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de promotietarieven van de Werelddeal Weken niet voor iedereen, niet op hetzelfde tijdstip en niet even lang beschikbaar zijn.”

Honderden verschillende tarieven
NDC biedt luchtvaartmaatschappijen veel meer mogelijkheden dan de traditionele Global Distribution Systems (GDS’en) om hun producten en diensten te tonen en te verkopen. De prijspunten in de traditionele reserveringssystemen gaan trapsgewijs omhoog, conform de huidige 26 boekingsklassen – net zoveel als het alfabet. Dankzij NDC is het mogelijk om daar een vloeiende lijn van te maken, met honderden verschillende tarieven. Dat wordt ook wel continuous pricing genoemd. Vanuit het oogpunt van revenue management geldt: des te meer prijspunten, des te minder kans dat de consument ‘afhaakt’ – kortom, het verhoogt de kans dat een passagier voor KLM kiest. Ook is het mogelijk om corporate bundels te verkopen, waarbij een bedrijf een all-in tarief afspreekt met KLM voor bijvoorbeeld een stoel in Economy Comfort en loungetoegang.

Moeilijk om aanbod te vergelijken
Is deze ontwikkeling gunstig voor de zakelijke klant? Ja en nee. Er is veel ruimte voor maatwerk en speciale afspraken met KLM gericht op de specifieke wensen van de corporate. Maar om prijzen en producten van verschillende airlines te vergelijken, wordt steeds moeilijker.

“Dat is waar,” erkent Klein. “Geen enkele luchtvaartmaatschappij biedt haar aanbod op dezelfde manier aan en dat maakt het moeilijk vergelijken. Kijk alleen maar naar de branded fares, een standaardpakket met eigen prijskaartje en niveau van dienstverlening, zoals wel of niet inclusief ruimbagage en de mogelijkheid om een ticket te wijzigen. Wij hebben drie branded fares –  Light, Standard en Flex, maar Emirates heeft er wel zes of zeven. Het is dan al snel appels met peren vergelijken. Wat je ziet is dat ook iedere distributiepartij – zoals Amadeus of de content-aggregator Travelfusion – zijn eigen ‘winkel’ inricht is en zelf bepaalt hoe het aanbod wordt geëtaleerd.”

Het is overigens niet zo dat álle tarieven en promoties van KLM die via www.klm.com  en Direct Connect worden aangeboden ook automatisch via het Amdeus Travel Platform beschikbaar zijn. Klein: “Wij kunnen heel snel schakelen en direct een promotie lanceren op onze eigen kanalen. Amadeus bepaalt zelf welke content ze wanneer ontsluit. Ook dit past bij het nieuwe distributielandschap.”

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….