Home / Luchtvaart / Recordwinst airBaltic

Recordwinst airBaltic

Recordwinst airBaltic

AirBaltic heeft in 2015 een recordwinst geboekt van 19,5 miljoen euro. De Letse maatschappij, code-sharepartner van KLM, bewijst dat ook kleine airlines kunnen gedijen én terug kunnen komen uit een schijnbaar verloren positie.

AirBaltic was vijf jaar geleden op sterven na dood, zoals de luchtvaart in alle drie de Baltische staten er slecht voor stond. De airlines in de buurlanden Estland en Litouwen zijn sindsdien ten onder gegaan, maar airBaltic wist onder een nieuwe CEO, de Duitser Martin Gauss, een ommekeer te bewerkstelligen. In 2013 was er een winstje van een miljoen euro, een jaar was er een positief resultaat van 10,7 miljoen en in 2015 kwam de carrier uit op een nettowinst van 19,5 miljoen euro.

Gauss reduceerde de afgelopen jaren het netwerk door verlieslatende routes te schrappen. Het aantal vervoerde passagiers liep daardoor terug van 3,3 miljoen in 2011 naar 2,6 miljoen vorig jaar. AirBaltic is zich ook meer gaan richten op de zakelijke reizigers. De routes die vrijvielen door het verdwijnen van de concurrenten in Estland en Litouwen zijn voor een groot deel overgenomen door airBaltic.

De Letse staat, die vrijwel all aandelen van airBaltic bezit, verhoogde onlangs het kapitaal met 256 miljoen euro. De carrier kan daardoor haar geplande programma van vlootvernieuwing doorvoeren. Bij de Canadese fabrikant Bombardier zijn twintig Bombardier CS300’s (CSeries) besteld, die ruim 80 miljoen dollar (70 miljoen euro) per stuk kosten.

Bombardier heeft nogal wat technische problemen bij de ontwikkeling van de CSeries; airBaltic had het eerste toestel vorig jaar al zullen ontvangen. De komst staat nu gepland voor de tweede helft van dit jaar. AirBaltic is de launch customer van de CS300. Swiss Air zal in juli de eerste klant zijn die gaat vliegen met de CS100, de kleinere variant.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…