Home / Luchtvaart / Recordwinst airBaltic

Recordwinst airBaltic

Recordwinst airBaltic

AirBaltic heeft in 2015 een recordwinst geboekt van 19,5 miljoen euro. De Letse maatschappij, code-sharepartner van KLM, bewijst dat ook kleine airlines kunnen gedijen én terug kunnen komen uit een schijnbaar verloren positie.

AirBaltic was vijf jaar geleden op sterven na dood, zoals de luchtvaart in alle drie de Baltische staten er slecht voor stond. De airlines in de buurlanden Estland en Litouwen zijn sindsdien ten onder gegaan, maar airBaltic wist onder een nieuwe CEO, de Duitser Martin Gauss, een ommekeer te bewerkstelligen. In 2013 was er een winstje van een miljoen euro, een jaar was er een positief resultaat van 10,7 miljoen en in 2015 kwam de carrier uit op een nettowinst van 19,5 miljoen euro.

Gauss reduceerde de afgelopen jaren het netwerk door verlieslatende routes te schrappen. Het aantal vervoerde passagiers liep daardoor terug van 3,3 miljoen in 2011 naar 2,6 miljoen vorig jaar. AirBaltic is zich ook meer gaan richten op de zakelijke reizigers. De routes die vrijvielen door het verdwijnen van de concurrenten in Estland en Litouwen zijn voor een groot deel overgenomen door airBaltic.

De Letse staat, die vrijwel all aandelen van airBaltic bezit, verhoogde onlangs het kapitaal met 256 miljoen euro. De carrier kan daardoor haar geplande programma van vlootvernieuwing doorvoeren. Bij de Canadese fabrikant Bombardier zijn twintig Bombardier CS300’s (CSeries) besteld, die ruim 80 miljoen dollar (70 miljoen euro) per stuk kosten.

Bombardier heeft nogal wat technische problemen bij de ontwikkeling van de CSeries; airBaltic had het eerste toestel vorig jaar al zullen ontvangen. De komst staat nu gepland voor de tweede helft van dit jaar. AirBaltic is de launch customer van de CS300. Swiss Air zal in juli de eerste klant zijn die gaat vliegen met de CS100, de kleinere variant.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…