Home / Luchtvaart / Recordcijfers ANZ

Recordcijfers ANZ

Recordcijfers ANZ

Air New Zealand doet het beter dan ooit tevoren. In het gebroken boekjaar 2014/15, dat afliep op 30 juni, versloeg de maatschappij haar ‘persoonlijke record’ qua nettowinst en kwam uit op 237 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (153 miljoen US dollar), een stijging van 24 procent ten opzichte van de winst een jaar eerder.

Zoals veel andere maatschappijen in de wereld profiteerde de carrier van de forse daling van de olieprijzen, die leidde tot lagere kosten. De omzet ging omhoog, met 6 procent, dankzij het opvoeren van de capaciteit, zowel op binnenlandse als internationale routes. De carrier reageerde hiermee op de sterk gestegen vraag naar tickets.

Air New Zealand verwacht voor het nieuwe boekjaar weer een “aanzienlijke toename” van de winst. De airline zet nog eens 11 procent extra capaciteit in. De tarieven voor de tickets gaan omlaag, zo beloofde CEO Christopher Luxon.

Hoewel de prijs voor kerosine in een jaar tijd sterk is gedaald, prijst Air New Zealand zich niettemin gelukkig eerder al te hebben geïnvesteerd in zuiniger vliegtuigen, zoals de Boeing 787 Dreamliner, voor de lange afstand, waarvan het nu vijf in de vloot heeft, met nog zeven in bestelling.

Als de prijs van kerosine weer omhoog gaat bieden zuiniger vliegtuigen een marktvoordeel op, stelt Luxon. Bovendien trekt de nieuwste generatie vliegtuigen, zoals de Dreamliner, klanten. In 2014 dankte de maatschappij haar laatste Boeing 747-400 af. De Boeing 747-400 is verouderd, Air New Zealand heeft het type vervangen door Boeing 777-300ER’s. Voor binnenlandse en regionale vluchten vervangt Air New Zealand de komende jaren een deel van de Airbus A320’s in de vloot door de A320 neo, die veel efficiënter met brandstof omgaat.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…