Home / Luchtvaart / Rechter: piloten van Martinair medeschuldig aan ramp Faro

Rechter: piloten van Martinair medeschuldig aan ramp Faro

Rechter: piloten van Martinair medeschuldig aan ramp Faro

De piloten van Martinair waren in 1992 medeschuldig aan de crash in Faro, waarbij 56 inzittenden omkwamen. Dit heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Omdat dit niet in het onderzoeksrapport stond is de Staat nu medeaansprakelijk gesteld.

De zaak tegen de Staat was aangespannen door overlevenden en nabestaanden, die stelden dat er ‘aantoonbaar onjuiste beweringen’ stonden in een rapport van deskundigen uit 2017. Verder heeft de Raad voor de Luchtvaart, de voorloper van de in 2005 opgerichte Onderzoeksraad voor Veiligheid,  in onderzoeken direct na de ramp ‘te stellige’ conclusies getrokken en zijn nabestaanden ‘onvolledig geïnformeerd,’ oordeelde de rechter.

Het weer
In de officiële lezingen werd het weer (regen en sterke zijwind) destijds aangevoerd als de oorzaak van de crash van de DC-10 van Martinair, vlucht MP 495, op de luchthaven van het Portugese Faro, op 21 december 1992. Het toestel had 340 mensen aan boord: 327 passagiers en 13 bemanningsleden. 54 passagiers en twee leden van de cabin crew kwamen om, ruim honderd mensen raakten gewond. De twee piloten en de boordwerktuigkundige overleefden de klap.

De Raad voor de Luchtvaart heeft steeds volgehouden dat plotselinge zijwind (windshear) de enige oorzaak was, hoewel Portugese onderzoekers in een eigen rapport hiervan geen melding maakten. De rechtbank in Den Haag vond woensdag vindt dat de Raad ‘onzorgvuldig en onrechtmatig’ heeft gehandeld en stelde eisers in het gelijk. De piloten hadden door ander optreden de crash kunnen voorkomen.

Hogere schadevergoeding
Overlevenden en nabestaanden hebben van Martinair eerder al schadevergoeding ontvangen, maar stellen dat als schuld van de piloten aan de crash vanaf het begin had vastgestaan, zij een betere onderhandelingspositie hadden gehad ten opzichte van de airline.

De advocaten van de groep zetten nu vervolgstappen om extra schadevergoeding te krijgen voor hun cliënten. De staat is voor twintig procent verantwoordelijk, volgens de rechter. De andere tachtig procent van de claim komt bij Martinair terecht, dat sinds 2008 een volledige dochter is van KLM en na 2011 uitsluitend nog vrachtvluchten uitvoert.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…