Home / Luchtvaart / Rechter: piloten van Martinair medeschuldig aan ramp Faro

Rechter: piloten van Martinair medeschuldig aan ramp Faro

Rechter: piloten van Martinair medeschuldig aan ramp Faro

De piloten van Martinair waren in 1992 medeschuldig aan de crash in Faro, waarbij 56 inzittenden omkwamen. Dit heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Omdat dit niet in het onderzoeksrapport stond is de Staat nu medeaansprakelijk gesteld.

De zaak tegen de Staat was aangespannen door overlevenden en nabestaanden, die stelden dat er ‘aantoonbaar onjuiste beweringen’ stonden in een rapport van deskundigen uit 2017. Verder heeft de Raad voor de Luchtvaart, de voorloper van de in 2005 opgerichte Onderzoeksraad voor Veiligheid,  in onderzoeken direct na de ramp ‘te stellige’ conclusies getrokken en zijn nabestaanden ‘onvolledig geïnformeerd,’ oordeelde de rechter.

Het weer
In de officiële lezingen werd het weer (regen en sterke zijwind) destijds aangevoerd als de oorzaak van de crash van de DC-10 van Martinair, vlucht MP 495, op de luchthaven van het Portugese Faro, op 21 december 1992. Het toestel had 340 mensen aan boord: 327 passagiers en 13 bemanningsleden. 54 passagiers en twee leden van de cabin crew kwamen om, ruim honderd mensen raakten gewond. De twee piloten en de boordwerktuigkundige overleefden de klap.

De Raad voor de Luchtvaart heeft steeds volgehouden dat plotselinge zijwind (windshear) de enige oorzaak was, hoewel Portugese onderzoekers in een eigen rapport hiervan geen melding maakten. De rechtbank in Den Haag vond woensdag vindt dat de Raad ‘onzorgvuldig en onrechtmatig’ heeft gehandeld en stelde eisers in het gelijk. De piloten hadden door ander optreden de crash kunnen voorkomen.

Hogere schadevergoeding
Overlevenden en nabestaanden hebben van Martinair eerder al schadevergoeding ontvangen, maar stellen dat als schuld van de piloten aan de crash vanaf het begin had vastgestaan, zij een betere onderhandelingspositie hadden gehad ten opzichte van de airline.

De advocaten van de groep zetten nu vervolgstappen om extra schadevergoeding te krijgen voor hun cliënten. De staat is voor twintig procent verantwoordelijk, volgens de rechter. De andere tachtig procent van de claim komt bij Martinair terecht, dat sinds 2008 een volledige dochter is van KLM en na 2011 uitsluitend nog vrachtvluchten uitvoert.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…

GBT: know-before-you-go

GBT: know-before-you-go

08/07/2020

American Express GBT heeft Travel Vitals gelanceerd, een ‘dynamisch’ online platform met informatie over zakenreizen. De tool toont de huidige reisbeperkingen als gevolg van corona, voor specifieke locaties. American Express…