Home / Luchtvaart / Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

Qatar stevent af op verlies

Qatar Airways zal over het boekjaar 2017-2018 ‘behoorlijk verlies’ lijden, als gevolg van de blokkade van Qatar door de buurlanden. Dit heeft CEO Akbar Al Baker vandaag gezegd op een CAPA-conferentie in Sydney.

Hoe diep Qatar Airways in het rood zal zakken, wilde Al Baker niet onthullen. De staatsmaatschappij van het emiraat aan de Perzische Golf, maakte voor het laatste jaarcijfers bekend over boekjaar 2015-2016 toen er winst werd geboekt. Aangenomen mag worden dat ook 2016-2017 nog winstgevend was, want de politieke situatie rond Qatar verergerde pas in juni 2017.

Terrorisme
De buren van Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voorop, zeiden het land te verdenken van steun aan ‘terrorisme’ in het Midden-Oosten, een aanduiding van banden met Iran. Hoewel de regering van Qatar furieus ontkende kreeg het begin juni van de ene op de andere dag een totale blokkade (diplomatiek, economisch en transportverbindingen) over zich heen.

Deze situatie bestaan nog steeds en Akbar Al Baker zei vandaag ‘geen idee’ te hebben wanneer de crisis is opgelost. Voor Qatar Airways betekent het dat de maatschappij haar hele operatie moest aanpassen. Alle vluchten naar de buurlanden zijn voor onbepaalde tijd opgeschort, terwijl de airline voor andere verbindingen ook niet meer met haar vliegtuigen door de luchtruimen met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere belligerenten mag vliegen.

Dit betekent een hoge kostenpost die zich zal vertalen in verlies, erkende Al Baker vandaag. Wanneer zijn carrier met de jaarcijfers zal komen liet hij niet weten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…