Home / Luchtvaart / Qatar laat zich niet kisten

Qatar laat zich niet kisten

Qatar laat zich niet kisten

Qatar Airways viert dezer dagen vijf jaar aanwezigheid in Nederland. Hoewel het eerste lustrum danig is verpest door corona, staat de airline zich erop voor tijdens de crisis onafgebroken op Schiphol te hebben gevlogen, als een van de weinige maatschappijen.

“We zijn veerkrachtig en hebben ons niet laten kisten door corona,” zegt Margreeth Kappert, de commercial manager Nederland van Qatar Airways (QR) tegen Zakenreis. “Amsterdam is één van slechts vijf steden in de wereld waar we ons vluchtschema niet hebben aangepast, de dagelijkse verbinding is steeds blijven bestaan.” De andere steden zijn Seoul, Tokio, Melbourne en Sydney.

Qatar Airways zegt dat het openhouden van de verbinding met Amsterdam ervoor heeft gezorgd dat veel mensen naar huis konden worden gebracht en dat ‘de vertrouwensband’ met handelspartners is versterkt.

Genoegen
Op de lijn Doha-Amsterdam, waar Qatar Airways een Airbus A350-1000 inzet met 327 stoelen, zijn de afgelopen drie maanden ongeveer 10.000 passagiers vervoerd, zegt Kappert (foto rechts). Dit komt volgens een rekensom van Zakenreis neer op een bezettingsgraad rond de 35 procent.

In ‘normale tijden’ zou dit laag zijn, maar tijdens corona is het een getal waar airlines genoegen mee moeten nemen. Bovendien maakt een lage bezettingsgraad social distancing aan boord makkelijker.

De reisbeperkingen in veel landen zijn al maanden strikt en versoepelen nog maar langzaam. Wie vervoerde QR dan? Kappert: “We hebben veel repatriëringen gedaan. Ook zeelieden moeten nog steeds naar hun plaats van bestemming of naar huis worden gevlogen.”

Qatar Airways transporteerde verder grote volumes vracht, zowel met passagiersvliegtuigen (belly) als in full freighters. De airline beklemtoont dat cargo de afgelopen maanden ‘heel succesvol en winstgevend’ was voor het bedrijf.

1,8 miljoen pax
In het hele netwerk reisden in april tot en met juni ongeveer 1,8 miljoen passagiers met Qatar Airways. De carrier zegt ‘nauw’ te hebben samengewerkt met overheden en bedrijven om bovenop de reguliere verbindingen meer dan 220 charters en niet-geplande vluchten uit te voeren.

Ondanks dit alles heeft corona ook op het bedrijf uit de Golf ‘een enorme impact’ gehad, erkent Margreeth Kappert. Het bedrijf zal daarom moeten snijden in het personeelsbestand en de vloot. De tien A380’s van de airline, de grootste vliegtuigen die zij opereert, staan sinds begin april aan de grond. Qatar Airways was al van plan de superjumbo in 2024 uit te faseren en het is nu de vraag of het toestel überhaupt nog zal opstijgen uit Doha.

Er is hoop
Maar: er is hoop, de ergste fase van corona lijkt achter de rug en Qatar Airways werkt aan herstel van het netwerk. Het bedrijf daalde op het dieptepunt in april/mei tot 30 bestemmingen, waar het in januari 2020 nog 170 waren.

In juni steeg dit aantal weer naar 50 en in juli verwacht de maatschappij naar 75 luchthavens te zullen vliegen, om aan het eind van de zomer door te klimmen naar 90. “We moeten nog afwachten hoe snel de vraag naar tickets zal herstellen,” aldus Kappert. “Bij ons aan boord is het in elk geval volkomen veilig om te vliegen, we nemen alle veiligheidsprotocollen in acht.”

Qsuite
Sinds 2018 heeft Qatar Airways in de business class suites aan boord, in een 1-2-1 configuratie. Deze zogenoemde Qsuite blijkt in de praktijk een goede manier om reizigers van elkaar af te schermen. De suites hebben volledig sluitende deuren aan het gangpad en de twee middelste stoelen kunnen met een paneel worden gescheiden.

Passagiers hebben verder de keuze om de Do Not Disturb indicator aan te zetten en kunnen zo de interactie met het cabinepersoneel beperken. De Qsuite is ook aanwezig op de vluchten van en naar Amsterdam.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…