Home / Luchtvaart / Qatar Airways staat (wel) open voor joint venture

Qatar Airways staat (wel) open voor joint venture

Qatar Airways staat (wel) open voor joint venture

Qatar Airways staat open voor het delen van winsten met andere luchtvaartmaatschappijen, die ook lid zijn van de alliantie oneworld. Dit heeft algemeen directeur Akbar Al Baker gezegd, aldus Reuters.

Al Baker zegt dat Qatar Airways in gesprek is met oneworld-partner British Airways over een codeshare-overeenkomst, maar dat hij in de nabije toekomst graag een nauwere samenwerking wil.

Qatar Airways werd in oktober vorig jaar van oneworld, dat in 1998 werd gesticht door American Airlines, British Airways, Cathay Pacific en Qantas.

De opstelling van Al Baker is een stuk soepeler dan die van algemeen directeur James Hogan van Etihad Airways, de codeshare-partner van Air France-KLM waarmee de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dolgraag de banden wil aanhalen. Hogan heeft herhaaldelijk gezegd “niet te geloven” in joint ventures. “Wij houden het bij het bilaterale samenwerkingsmodel zoals we dat nu hanteren,” aldus Hogan. “Dit betekent zoals gezegd dat we codeshare-overeenkomsten afsluiten met luchtvaartmaatschappijen waar dat wederzijds toegevoegde waarde biedt, of die airlines nu lid zijn van een alliantie of niet. Daarnaast investeren we in airlines wanneer dat zinvol is.”

Air France-KLM denkt desalniettemin dit jaar de eerste joint venture-achtige samenwerking ooit met een Golfcarrier (lees: Etihad) te zullen sluiten. Dat wordt dan haasten, gezien de uitspraken van Al Baker.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
SuitePad in kamers Novotel

SuitePad in kamers Novotel

18/09/2019

De kamers van Novotel Amsterdam Schiphol Airport krijgen vanaf 1 oktober een tablet-product van het merk SuitePad met informatie over hotel en omgeving. Tezelfdertijd schaft Novotel de gratis leen-gsm Handy…