Home / Luchtvaart / Qatar Airways dreigt oneworld te verlaten

Qatar Airways dreigt oneworld te verlaten

Qatar Airways dreigt oneworld te verlaten

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker heeft dinsdag tijdens de top van IATA in Miami gedreigd de alliantie oneworld te verlaten vanwege het standpunt van Amerikaanse carriers tegen de branchegenoten uit de Golf.

“Het heeft geen zin in oneworld te blijven als een airline die ons daar voor uitnodigde zich tegen ons richt”, zei Al Baker. Hij doelde daarmee op American Airlines (AA), dat ook deel uit maakt van oneworld. Al Baker zei dat AA weigert informatie te verstrekken aan Qatar Airways over boekingssystemen voor een overstap van passagiers in de Verenigde Staten. AA zou ook de toegang blokkeren op New York JFK voor een Airbus A350 die Qatar wil inzetten, voor een tweede dagelijkse vlucht vanuit Doha.

Maar volgens AA hebben de subsidieruzie met de Golfcarriers en de situatie op JFK niets met elkaar te maken. Er zou simpelweg sprake zijn van een capaciteitsgebrek op JFK; ook verzoeken van andere airlines uit oneworld voor meer capaciteit op JFK zouden niet zijn gehonoreerd.

AA, Delta Air Lines en United riepen eerder de Amerikaanse regering op de open skies met de Verenigde Arabische Emiraten en met Qatar op te zeggen of aan te passen omdat deze twee Arabische landen hun airlines zwaar zouden subsidiëren. De Golf-carriers ontkennen dit.

Enkele Europese maatschappijen, waaronder Lufthansa en Air France-KLM hebben zich achter het Amerikaanse standpunt opgesteld. Andere Europese carriers, zoals British Airways steunen juist de opstelling van de Golf-carriers.

American Airlines heeft aangekondigd later op dinsdag een “zeer belangrijke mededeling” te doen, samen met het Australische Qantas. Naar wordt aangenomen gaan AA en Qantas, die een joint venture hebben op routes tussen de Verenigde Staten en Australië, intensiever gaan samenwerken en dat zou in het nadeel kunnen uitwerken van Qatar Airways. Overigens heeft Qantas ook een  samenwerkingsverband met Emirates uit Dubai, dat geen lid is van een alliantie. Hoe de verhoudingen tussen de verschillende partijen komen te liggen moet nog blijken.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…

GBT: know-before-you-go

GBT: know-before-you-go

08/07/2020

American Express GBT heeft Travel Vitals gelanceerd, een ‘dynamisch’ online platform met informatie over zakenreizen. De tool toont de huidige reisbeperkingen als gevolg van corona, voor specifieke locaties. American Express…

Van Aelst blijft aan bij Okura

Van Aelst blijft aan bij Okura

07/07/2020

Marcel van Aelst (72) is de nieuwe chairman van de Okura Nikko Hotel Management Company, de hoogste functie ooit voor een niet-Japanner in het bedrijf. In een interview met Zakenreis…

Opstart zakenreis? VCK helpt

Opstart zakenreis? VCK helpt

07/07/2020

VCK Travel heeft een white paper gepubliceerd, bestemd voor bedrijven, om hun zakenreizen post-corona weer op te starten. Het zakenreisbureau gaat in op vragen over ‘het nieuwe normaal’, zoals reisbeleid,…