Home / Luchtvaart / Qantas: vaccinatie verplicht

Qantas: vaccinatie verplicht

Qantas: vaccinatie verplicht

Qantas verplicht alle staf tot inenting tegen corona. Wie dat weigert, krijgt ontslag. Eerder kondigde de airline al aan dat alleen gevaccineerde internationale passagiers Australië binnen mogen komen, wanneer de nu gesloten grenzen weer open gaan – mogelijk begin 2022.

Na het Amerikaanse United Airlines is Qantas de tweede grote internationale carrier die het eigen personeel vaccinatie oplegt. Piloten, cabin crew en andere werknemers van Qantas die direct contact hebben met passagiers krijgen tot 15 november de tijd om zich volledig te laten inenten. Andere personeelsleden moeten uiterlijk per 31 maart 2022 ‘corona-proof’ zijn. Werknemers die vanwege aantoonbare medische redenen het vaccin niet kunnen verdragen, krijgen een uitzonderingspositie, maar Qantas verwacht dat dit een zeer kleine groep is.

Volgens de Australische carrier is de vaccinatiebereidheid in eigen gelederen hoog: 89 procent heeft zich al laten inenten tegen corona of zal dit binnenkort doen. Het opleggen van de vaccinaties aan iedereen kan op iets minder enthousiasme rekenen: 75 procent.

Cirkel doorbreken
De CEO, Alan Joyce, vindt dat zijn bedrijf geen andere keus heeft. “Het is duidelijk dat vaccinaties de enige manier vormen om de cirkel van lockdows en het sluiten van grenzen te doorbreken,” zei hij tegen Australische media.

Qantas heeft net als elke andere airline zwaar te lijden onder de pandemie. De regering van Australië (en die van het naburige Nieuw-Zeeland) houdt sinds maart 2020 de grenzen dicht voor andere reizigers dan de eigen ingezetenen. Zoals het nu lijkt zal er pas in 2022 verandering in deze situatie komen. Internationale reizigers zijn mogelijk begin 2022 weer welkom ‘down under’ op voorwaarde dat ze een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

Op de (grote) binnenlandse vliegmarkt geldt nog een vaccinatieplicht voor passagiers, maar Joyce zei deze week dat naar die optie nu wel serieus wordt gekeken.

Foto © Qantas

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…