
Transavia en Sunweb organiseren, samen met de regering, in april een proefreis om te kijken ‘hoe reizen zodra dit weer mogelijk is op een veilige manier kan.’ De 189 vrijwilligers hoeven niet te zijn gevaccineerd tegen corona, maar moeten wel negatief testen, zowel bij de heen- als terugvlucht.
Het vertrek is op 12 april, met bestemming Rhodos. Touroperator Sunweb en vliegmaatschappij Transavia, een dochter van KLM, zoeken 189 vrijwilligers die acht dagen lang in een all inclusive resort op het Griekse eiland willen verblijven. De deelnemers moeten tussen de 18 en 70 jaar oud zijn en mogen niet tot medische risicogroepen behoren. De reizigers moeten 400 euro per persoon neertellen. De aanmelding is vanaf woensdagavond open op de site van Sunweb. De reisorganisatie zal daarna via loting bepalen wie voor de test in aanmerking komen.
Ter plekke moeten ze op het resort blijven en na terugkeer in Nederland wacht een thuisquarantaine van vijf dagen. Controle hierop is er bij thuiskomst niet – de deelnemers “worden extra gewezen” op de noodzaak van quarantaine, zegt de overheid.
Het aantal reizigers geeft meteen aan dat de proef al begint met de vliegreis zelf, want een Boeing 737-800 van Transavia telt precies 189 stoelen, die dicht op elkaar staan, waardoor van anderhalve meter afstand geen sprake zal zijn.
Verantwoordelijkheid
Mattijs ten Brink, de CEO van Sunweb – tot 2019 topman bij Transavia – zei woensdag bij BNR: “We verwachten dat de mensen die hier aan meedoen zich ook verantwoordelijk opstellen. Ze voeren deze test uit mede namens ons allen.”
De Nederlandse regering verlengde deze week het negatieve reisadvies, voor alle landen, met een maand, naar 15 mei. Tegelijkertijd wil de overheid er met twee testreizen achter komen hoe veilig (vanuit gezondheidsperspectief) het is om binnenkort voor zaken of leisure op pad te gaan. Er staat namelijk nog een tweede pakketreis als proef in de steigers, van Corendon en TUI.
“Het doel van deze proefreizen is om nieuwe (gedrags-) inzichten te verkrijgen en om data te verzamelen hoe mensen weer veilig en verantwoord kunnen reizen, zodat de reis- en vervoerbranche zich daar goed op kan voorbereiden en reizigers beter geïnformeerd kunnen worden over veilig reizen,” schrijft de Rijksoverheid. Een onafhankelijk bureau zal naderhand de reizen evalueren; de resultaten worden eind april verwacht.
De overheid behoudt zich wel het recht voor om alsnog in te grijpen tijdens de reis. “Zijn er extreem veel besmettingen onder de reizigers, of zorgwekkende varianten van het virus op de plek van bestemming? Dan kan de overheid de proefreizen op ieder moment annuleren. In dat geval krijgen de reizigers de reiskosten terug.”
Foto © Transavia

