
Honderden Boeing 787 Dreamliners moeten mogelijk een extra inspectie ondergaan, wegens constructiefouten. Dit heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gezegd. KLM heeft achttien Dreamliners in dienst – of deze toestellen erbij betrokken zijn is nog onbekend.
De Federal Aviation Administration slaat aan op een eerdere alarmfase van de fabrikant zelf. Boeing sprak eind augustus over ‘issues’ met de romp bij acht Dreamliners en heeft deze toestellen uit de roulatie genomen voor onderzoek. De FAA vermoedt evenwel dat het om een veel groter aantal toestellen gaat en is in gesprek met het bedrijf in Chicago hierover.
Gewild
De Dreamliner is een gewild type widebody vliegtuig onder maatschappijen: in totaal heeft Boeing 977 exemplaren afgeleverd sinds het begin van de productie in 2011. Tot de coronacrisis waren ze vrijwel allemaal in actieve dienst. Sinds maart/april staan veel 787’s aan de grond omdat de vraag naar tickets door de pandemie is verpieterd.
Boeing heeft niet meegedeeld bij wie de acht Dreamliners in dienst zijn die volgens het bedrijf zelf moeten worden geïnspecteerd. United Airlines en Singapore Airlines hebben aangegeven dat zij beide één 787 bezitten die wordt onderzocht. Air Canada zou ook ‘verdachte’ Dreamliners hebben. Boeing gaat ervan uit dat deze toestellen, na een “grondige inspectie” en reparatie weer inzetbaar zijn. KLM heeft achttien stuks in de vloot, van de types 787-9 (dertien toestellen) en 787-10 (vijf exemplaren), met nog eens tien 787-10’s in bestelling.
Sinds de introductie van de Dreamliner is het toesteltype overigens nog nooit betrokken geweest bij een groot ongeluk. Wel stonden in 2013 alle op dat moment vliegende exemplaren enige maanden aan de grond, nadat lithium-batterijen aan boord van 787’s in brand waren gevlogen. Boeing loste die problemen vrij snel op.

