Home / Luchtvaart / Principeakkoord cabine KLM

Principeakkoord cabine KLM

Principeakkoord cabine KLM

KLM is vrijdag met VNC en FNV een nieuwe cao voor het cabinepersoneel overeengekomen. De bondsleden moeten zich nog wel uitspreken over het principeakkoord – in oktober stemde een meerderheid bij beide tegen een eerdere versie, waarna er nieuwe onderhandelingen volgden.

De cabin crew gaat er de komend twee jaar en negen maanden zeven procent in loon op vooruit. De versobering van de winstdeling die KLM in de cao-versie 1.0 wilde is in cao 2.0 teruggedraaid. Verder is de vrijwillige vertrekregeling aangepast van honderd fulltime plaatsen naar 25 en krijgt het personeel een budget van bijna twee procent van het loon om uit te geven aan opleiding, vrije tijd of een jaarlijkse uitkering. Tot slot ontvangen alle medewerkers naar rato een eenmalige uitkering van 375 euro.

Positief
De twee vakbonden geven een positief advies aan hun leden, maar het blijft afwachten wat de achterban ervan vindt. KLM zegt te verwachten dat met het nieuwe pakket aan afspraken de leden wel hun fiat zullen geven. VNC en FNV leggen het principeakkoord begin januari 2020 voor aan hun leden. Als die instemmen gaat de cao met terugwerkende kracht per 1 juni 2019 in.

“Ik ben blij dat we tot elkaar gekomen zijn zo vlak voor de feestdagen. Er ligt nu een goed onderhandelingsresultaat voor de cabine met een substantiële salarisverhoging, net zoals eerder is overeengekomen met de domeinen grond en cockpit,” zegt Aart Slagt, executive vice president HR & industrial relations van KLM in een verklaring.

“Daarmee zijn alle drie de cao-domeinen in balans. Er komt duidelijkheid en rust voor alle medewerkers en het bedrijf, zodat we ons gezamenlijk kunnen richten op 2020,” aldus Slagt.

En FNV-bestuurder Birte Nelen zegt in een verklaring: “Onder druk van dreigende acties zijn we tot een mooi resultaat gekomen, waardoor het personeel er echt op vooruit gaat. Door het aantal vrijwillige vertrekregelingen bij te stellen, wordt het bespaarde geld nu ingezet ten gunste van alle werknemers.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…