Home / Luchtvaart / Principeakkoord cabine KLM

Principeakkoord cabine KLM

Principeakkoord cabine KLM

KLM is vrijdag met VNC en FNV een nieuwe cao voor het cabinepersoneel overeengekomen. De bondsleden moeten zich nog wel uitspreken over het principeakkoord – in oktober stemde een meerderheid bij beide tegen een eerdere versie, waarna er nieuwe onderhandelingen volgden.

De cabin crew gaat er de komend twee jaar en negen maanden zeven procent in loon op vooruit. De versobering van de winstdeling die KLM in de cao-versie 1.0 wilde is in cao 2.0 teruggedraaid. Verder is de vrijwillige vertrekregeling aangepast van honderd fulltime plaatsen naar 25 en krijgt het personeel een budget van bijna twee procent van het loon om uit te geven aan opleiding, vrije tijd of een jaarlijkse uitkering. Tot slot ontvangen alle medewerkers naar rato een eenmalige uitkering van 375 euro.

Positief
De twee vakbonden geven een positief advies aan hun leden, maar het blijft afwachten wat de achterban ervan vindt. KLM zegt te verwachten dat met het nieuwe pakket aan afspraken de leden wel hun fiat zullen geven. VNC en FNV leggen het principeakkoord begin januari 2020 voor aan hun leden. Als die instemmen gaat de cao met terugwerkende kracht per 1 juni 2019 in.

“Ik ben blij dat we tot elkaar gekomen zijn zo vlak voor de feestdagen. Er ligt nu een goed onderhandelingsresultaat voor de cabine met een substantiële salarisverhoging, net zoals eerder is overeengekomen met de domeinen grond en cockpit,” zegt Aart Slagt, executive vice president HR & industrial relations van KLM in een verklaring.

“Daarmee zijn alle drie de cao-domeinen in balans. Er komt duidelijkheid en rust voor alle medewerkers en het bedrijf, zodat we ons gezamenlijk kunnen richten op 2020,” aldus Slagt.

En FNV-bestuurder Birte Nelen zegt in een verklaring: “Onder druk van dreigende acties zijn we tot een mooi resultaat gekomen, waardoor het personeel er echt op vooruit gaat. Door het aantal vrijwillige vertrekregelingen bij te stellen, wordt het bespaarde geld nu ingezet ten gunste van alle werknemers.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…