Home / Luchtvaart / Pratend bagagelabel van KLM

Pratend bagagelabel van KLM

Pratend bagagelabel van KLM

KLM biedt vanaf vandaag duizenden reizigers uit Rusland, Groot-Brittannië, Brazilië en China gratis een Care Tag aan, een als bagagelabel vermomde reisgids voor Amsterdam.

Het plastic label, inhoud: een chip, speaker en een gps-ontvanger, is een cadeautje aan de KLM-reiziger. Passagiers uit, Groot-Brittannië, Duitsland, China en Brazilië die vanaf nu een vlucht naar Amsterdam boeken die in 2018 wordt gemaakt, kunnen daarbij aangeven of ze één van de ‘duizenden’ exemplaren gratis willen ontvangen. KLM maakt daarbij geen onderscheid, naar boekingsklasse of ticketvorm.

Een proef in september met een Engelstalige Care Tag sloeg onmiddellijk aan. “We kregen heel veel verzoeken van passagiers en van onze eigen buitenstations,”zegt Frank Houben, directeur marketingcommunicatie en merk bij Air France-KLM. “Ook voor andere talen. Niet iedereen is het Engels voldoende machtig.” Daarom spreekt een verbeterde versie naast Engels ook Duits, Portugees, Russisch of Chinees.

“We willen een rol spelen bij elk onderdeel van de reizen die onze klanten maken,” zegt Houben. “We willen op allerlei manieren contact zoeken met klanten. Met commercials, via sociale media, met apps en aan boord met onze dienstverlening. Maar hoe houd je contact met een passagier als hij uit het vliegtuig is gestapt? Hoe geef je hem iets mee waardoor hij aan ons blijft denken? Met de Care Tag laten we zien dat we een dienstbare luchtvaartmaatschappij zijn. We geven er niet zomaar toeristische tips mee, we laten dat doen door onze eigen stewardessen en stewards. Zodat passagiers na afloop van hun reis met plezier aan KLM terugdenken. Bovendien willen we onze Hollandse herkomst benadrukken.”

Waarschuwen voor dure taxi
Het pratende bagagelabel geeft naast toeristische tips ook adviezen en waarschuwingen. Zo wordt op Schiphol geadviseerd de trein te pakken, dan wel niet meer dan 45 euro te betalen voor een taxi. “Dat zijn adviezen waar een bezoeker iets aan heeft,” zegt Houben.

Bewust is niet gekozen voor een app. “Het moet een dingetje zijn, een cadeau, iets dat mensen in de hand kunnen houden,” zegt Houben. “Bovendien, met een telefoon zitten mensen uit het buitenland weer met alle bijkomende kosten en de batterij.”
Er zit ook bewust geen hoofdtelefoonaansluiting op de Care Tag. “We willen dat mensen mét elkaar luisteren naar de tips en dat voorbijgangers opkijken waar die stem vandaan komt.”

Over de toekomst van de Care Tag wil Houben, die onlangs is benoemd tot adviseur van de raad van bestuur van KLM, nog niet veel kwijt. Care Tags voor andere steden zullen er niet snel komen. “Amsterdam is toch onze
thuisstad. We zijn toch een beetje Amsterdam-experts. Maar we zullen kijken of we nog meer talen toevoegen, of dat we weer iets nieuws bedenken. En de Care Tag blijft altijd werken, ook als mensen over twee jaar weer in Amsterdam terugkomen.”

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is economisch redacteur bij Het Parool. Hij levert regelmatig een bijdrage over luchtvaart en hospitality aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…