Home / Luchtvaart / Pilotenstaking bij Transavia

Pilotenstaking bij Transavia

Pilotenstaking bij Transavia

De piloten van Transavia gaan binnenkort staken, zegt de Vereniging  Nederlandse Verkeersvliegers zaterdag. Een datum heeft de bond nog niet genoemd.

Om 13.00 uur liep een ultimatum aan de directie van Transavia af waarin de VNV instemming van de luchtvaartmaatschappij met een gedaan  cao-voorstel eiste. De directie is hier niet op ingegaan. ‘De VNV zal nu overgaan tot het plannen van werkonderbrekingen,’ twittert Arthur van den Hudding, de president van de VNV.

De inzet van de bond is niet een hogere beloning, maar een ander werkrooster. ‘De Transavia-vliegers streven naar een cao die geen roofbouw meer pleegt op de gezondheid van de vliegers,’ aldus Van den Hudding, die zegt ‘met pijn in het hart’ over te zullen gaan tot het organiseren van werkonderbrekingen.

Hoe die er uit zullen zien is nog onduidelijk. Eerder zei de VNV van plan te zijn tijdens de krokusvakantie, vanaf komende week, vliegtuigen op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague voor enige uren aan de grond te houden. De bond moet dit wel ten minste twaalf uur van tevoren melden bij de directie.

Bij Transavia Nederland werken rond de 500 piloten. De bestaande cao liep veertien maanden geleden af. Besprekingen tussen de directie en de vakbond over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zijn keer op keer vastgelopen.

De VNV eist naar eigen zeggen ‘een bescheiden stijging’ en de directie zou die wel willen geven. Het grote meningsverschil tussen de twee partijen heeft betrekking op de indeling van het werk. De piloten vinden dat hun roosters te veel fluctueren en te laat aan hen bekend worden gemaakt. Ze eisen een meer stabiel rooster en daar wil de directie niet aan meewerken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Emirates’ drankfilosofie

Emirates’ drankfilosofie

21/09/2018

Emirates heeft aan boord twee kanalen gelanceerd waar naar eigen zeggen haar ‘voedsel- en drankfilosofie’ te zien valt. De passagiers kunnen onder meer zien hoe menu’s tot stand komen en…

Zakenreizen duurder in 2019

Zakenreizen duurder in 2019

21/09/2018

Het prijzen van zakenreizen zullen volgend jaar stijgen, zij het in geringe mate. Dit voorspelt zakenreisorganisatie BCD Travel in haar 2019 Industry Forecast. Gemiddeld gaan de hotelprijzen wereldwijd omhoog met…

KLM naar Las Vegas

KLM naar Las Vegas

21/09/2018

KLM opent in de zomer van 2019 een directe verbinding naar Las Vegas, zo meldt de airline vandaag. KLM offert er twee Afrikaanse bestemmingen voor op, omdat er op Schiphol…