Home / Luchtvaart / Pilotenstaking bij Transavia

Pilotenstaking bij Transavia

Pilotenstaking bij Transavia

De piloten van Transavia gaan binnenkort staken, zegt de Vereniging  Nederlandse Verkeersvliegers zaterdag. Een datum heeft de bond nog niet genoemd.

Om 13.00 uur liep een ultimatum aan de directie van Transavia af waarin de VNV instemming van de luchtvaartmaatschappij met een gedaan  cao-voorstel eiste. De directie is hier niet op ingegaan. ‘De VNV zal nu overgaan tot het plannen van werkonderbrekingen,’ twittert Arthur van den Hudding, de president van de VNV.

De inzet van de bond is niet een hogere beloning, maar een ander werkrooster. ‘De Transavia-vliegers streven naar een cao die geen roofbouw meer pleegt op de gezondheid van de vliegers,’ aldus Van den Hudding, die zegt ‘met pijn in het hart’ over te zullen gaan tot het organiseren van werkonderbrekingen.

Hoe die er uit zullen zien is nog onduidelijk. Eerder zei de VNV van plan te zijn tijdens de krokusvakantie, vanaf komende week, vliegtuigen op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague voor enige uren aan de grond te houden. De bond moet dit wel ten minste twaalf uur van tevoren melden bij de directie.

Bij Transavia Nederland werken rond de 500 piloten. De bestaande cao liep veertien maanden geleden af. Besprekingen tussen de directie en de vakbond over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zijn keer op keer vastgelopen.

De VNV eist naar eigen zeggen ‘een bescheiden stijging’ en de directie zou die wel willen geven. Het grote meningsverschil tussen de twee partijen heeft betrekking op de indeling van het werk. De piloten vinden dat hun roosters te veel fluctueren en te laat aan hen bekend worden gemaakt. Ze eisen een meer stabiel rooster en daar wil de directie niet aan meewerken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Minder agressie in de lucht

Minder agressie in de lucht

14/12/2018

Het aantal gevallen van ‘unruly passengers’ in de lucht is dit jaar gedaald, zo blijkt uit voorlopige cijfers van IATA die deze week bekend zijn gemaakt. De meeste problemen zijn…

Homelike in Nederland

Homelike in Nederland

12/12/2018

Boekingsplatform Homelike, gericht op accommodatie voor de zakelijke markt, heeft sinds kort duizend appartementen in de verhuur in Amsterdam. Rotterdam en andere steden in de Benelux zullen ‘spoedig’ volgen, zegt…