Home / Luchtvaart / Pilotenstaking bij Transavia

Pilotenstaking bij Transavia

Pilotenstaking bij Transavia

De piloten van Transavia gaan binnenkort staken, zegt de Vereniging  Nederlandse Verkeersvliegers zaterdag. Een datum heeft de bond nog niet genoemd.

Om 13.00 uur liep een ultimatum aan de directie van Transavia af waarin de VNV instemming van de luchtvaartmaatschappij met een gedaan  cao-voorstel eiste. De directie is hier niet op ingegaan. ‘De VNV zal nu overgaan tot het plannen van werkonderbrekingen,’ twittert Arthur van den Hudding, de president van de VNV.

De inzet van de bond is niet een hogere beloning, maar een ander werkrooster. ‘De Transavia-vliegers streven naar een cao die geen roofbouw meer pleegt op de gezondheid van de vliegers,’ aldus Van den Hudding, die zegt ‘met pijn in het hart’ over te zullen gaan tot het organiseren van werkonderbrekingen.

Hoe die er uit zullen zien is nog onduidelijk. Eerder zei de VNV van plan te zijn tijdens de krokusvakantie, vanaf komende week, vliegtuigen op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague voor enige uren aan de grond te houden. De bond moet dit wel ten minste twaalf uur van tevoren melden bij de directie.

Bij Transavia Nederland werken rond de 500 piloten. De bestaande cao liep veertien maanden geleden af. Besprekingen tussen de directie en de vakbond over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zijn keer op keer vastgelopen.

De VNV eist naar eigen zeggen ‘een bescheiden stijging’ en de directie zou die wel willen geven. Het grote meningsverschil tussen de twee partijen heeft betrekking op de indeling van het werk. De piloten vinden dat hun roosters te veel fluctueren en te laat aan hen bekend worden gemaakt. Ze eisen een meer stabiel rooster en daar wil de directie niet aan meewerken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Vrijdag staking bij Air France

Vrijdag staking bij Air France

22/03/2018

Bij Air France heeft vrijdag een algemene staking plaats, uitgeroepen door verscheidene vakbonden. Ze eisen over de hele linie een loonsverhoging van zes procent. Air France verwacht dat lang niet…

Verlies Virgin Atlantic

Verlies Virgin Atlantic

22/03/2018

Virgin Atlantic heeft vorig jaar een verlies geleden van 28,4 miljoen pond (32 miljoen euro). In 2016 was er nog winst voor de Britse carrier, waarin Air France-KLM een belang…

Bod Qatar op Air India

Bod Qatar op Air India

21/03/2018

Qatar Airways en de Indiase prijsvechter IndiGo bereiden samen een bod voor op Air India. Dit meldt de Financial Express vandaag in New Delhi. Jet Airways zou samen met haar…

KLM begint podcasts

KLM begint podcasts

19/03/2018

KLM  begint vandaag een serie podcasts om haar naamsbekendheid in de VS te vergroten, De audioverhalen over bijzondere reiservaringen zijn een aanvulling op de blogs en video’s die de maatschappij…