
De besturen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en de Franse pilotenbond SNPL hebben woensdag crisisoverleg gevoerd over de situatie bij Air France-KLM. Aanleiding vormen de slechte kwartaalcijfers van de Frans-Nederlandse combinatie, die eerder op de dag werden gepubliceerd.
De twee bonden noemen in een verklaring de financiële resultaten van de onderneming “teleurstellend” en onderstrepen de “niet te ontkennen noodzaak om het bedrijf te reorganiseren”. SPNL France ALFA en VNV zeggen dat Air France-KLM moet terugkeren naar winstgevendheid om “de uitdagingen aan te kunnen van de – unfaire – concurrentie op short- en medium-haul van de low-cost-carriers en op de long haul van de carriers uit het Midden-Oosten.”
De twee bonden zeggen een reorganisatie van de onderneming te “verwelkomen”, maar voegen eraan toe dat deze “een alomvattende strategie moet inhouden met de moed te investeren in productvernieuwing en constructieve ontwikkeling van bestaande structuren in beide airlines.”
VNV en SPNL hameren er verder op dat de top van Air France-KLM bij de Europese Unie opnieuw protest aantekent tegen wat het ziet als “oneerlijke concurrentie” uit de Golf en van de prijsvechters.
SPNL leidde in september een tweeweekse staking van de piloten bij Air France, gericht tegen het directieplan om een eigen prijsvechter op te richten onder de naam Transavia Europe. Dat plan is inmiddels van de baan; Air France wil nu Transavia France uitbouwen tot prijsvechter.
“Wij zijn ons er terdege van bewust dat de ontwikkeling van een lowcost-carrier in de groep noodzakelijk is om de markt te beschermen,” zeggen VNV en SPNL. “Echter, het doel van de directie om te zagen aan de arbeidsomstandigheden van de piloten zal een vernietigende uitwerking hebben. Intensieve samenwerking met de werknemers is een essentiële voorwaarde voor een succesvolle toekomst van de groep.”
Hoewel VNV niet staakte vorige maand – het was een ‘Franse kwestie’ – verklaarde de Nederlandse bond zich wel solidair met de Franse collega’s. De twee bonden zeggen nu dat een “eerlijke, constructieve sociale dialoog een absolute noodzakelijkheid” is.
Steven Verhagen, de voorzitter van de VNV verklaart: “Wij zijn ervan overtuigd dat die dialoog er komt binnen KLM. We moeten met zijn allen de vijand buiten bestrijden in plaats van tegen elkaar te vechten. Wederzijds vertrouwen is van magisch belang voor succes.”
En Verhagens collega van SNPL: “Een akkoord over Transavia France is absoluut mogelijk, op korte termijn. Maar als de piloten voldoen aan economische eisen moet het management wel ophouden met het opwerpen van ingewikkelde wettelijke constructies en principes.”

