Home / Luchtvaart / Piloten Lufthansa voor dialoog

Piloten Lufthansa voor dialoog

Piloten Lufthansa voor dialoog

De Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) wil opnieuw praten met de directie van Lufthansa om een oplossing te zoeken voor hun cao-conflict. Deze week staakten de piloten, voor de zoveelste keer, tot de rechter het verbood.

Vereinigung Cockpit wil volgende week om de tafel gaan zitten, uitsluitend om te onderhandelen over de verandering in de pensionering die de directie van Lufthansa wil doorvoeren. Eerder eiste VC ook dat Lufthansa haar plan zou laten varen om goedkopere piloten via niet-Duitse contracten aan te nemen voor de prijsvechters van de groep: Eurowings en Germanwings. Maar volgens de rechter in Hessen viel die eis buiten het mandaat van de bond, reden waarom de staking die al in gang was gezet moest worden afgebroken.

Lufthansa wil onder meer een regeling een voorziening schrappen waarbij piloten op hun 55ste met pensioen mogen en nog tien jaar lang 60 procent van hun loon krijgen doorbetaald. Overleg tussen directie en VC liep vorige week vast. Volgens de bond wilde de directie niet ingaan op compromisvoorstellen zoals het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd naar 60 jaar. CEO Carsten Spohr van Lufthansa zegt dat zijn maatschappij de kosten, waaronder die voor het personeel, naar beneden moet brengen om beter te kunnen concurreren met onder prijsvechters als Ryanair en easyJet. Volgens kenniscentrum CAPA liggen de overall kosten bij Ryanair 60 procent lager dan bij Lufthansa.

De stakingen van de piloten zijn ook niet goed gevallen in de Duitse politiek en de samenleving. De piloten wordt verweten vast te willen houden aan privileges die niet langer verantwoord zijn. Andere lagen van Lufthansa hebben inmiddels wel ingestemd met versobering van hun arbeidsvoorwaarden. De Frankfurter Algemeine Zeitung verwoordde de maatschappelijke kritiek op de piloten als volgt: “Gelukkig voor de passagiers en de andere 115.000 werknemers van Lufthansa, die niet dezelfde voorrechten genieten als de dames en heren in de cockpit, heeft de rechter de piloten terug haar hun werkplek gestuurd.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…