Home / Luchtvaart / Piloten Jet Airways vergeten knop voor cabin pressure

Piloten Jet Airways vergeten knop voor cabin pressure

Piloten Jet Airways vergeten knop voor cabin pressure

Een toestel van Jet Airways moest vandaag op een binnenlandse vlucht rechtsomkeert maken, nadat verscheidene passagiers onwel waren geworden. De reden: de piloten waren vergeten de cabinedruk aan te zetten.

Het toestel, een Boeing 737, was onderweg van Mumbai naar Jaipur met 166 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord. Kort na het opstijgen ontstonden er fysieke problemen onder de inzittenden, waaronder kortademigheid en bloedingen uit neus en oren. De reden was snel duidelijk: de piloten waren vergeten de knop in de cockpit voor de luchtdruk (pressurization) aan te zetten.

Toen ze dat alsnog deden konden de passagiers weer normaal ademen, maar inmiddels waren er zoveel lichamelijke klachten dat een terugkeer naar Mumbai alsnog noodzakelijk was. Aan de grond kregen rond de dertig passagiers medische behandeling.

Boven 3.000 meter
Een vliegtuig moet altijd kunstmatige luchtdruk invoeren zodra het toestel boven de 10.000 voet (3.000 meter) boven zeeniveau komt, omdat de mens niet is bestand tegen de ijle lucht vanaf dat niveau. De kruishoogte op de meeste vluchten ligt tussen de 30.000 en 40.000 voet.

Waarom de piloten van Jet Airways de knop voor de cabinedruk niet hebben bediend is nog een raadsel. Het is een van de standaardprocedures op de checklist voorafgaand aan vertrek. De twee vliegers zijn door de bedrijfsleiding geschorst.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…