Home / Luchtvaart / Piloten Jet Airways vergeten knop voor cabin pressure

Piloten Jet Airways vergeten knop voor cabin pressure

Piloten Jet Airways vergeten knop voor cabin pressure

Een toestel van Jet Airways moest vandaag op een binnenlandse vlucht rechtsomkeert maken, nadat verscheidene passagiers onwel waren geworden. De reden: de piloten waren vergeten de cabinedruk aan te zetten.

Het toestel, een Boeing 737, was onderweg van Mumbai naar Jaipur met 166 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord. Kort na het opstijgen ontstonden er fysieke problemen onder de inzittenden, waaronder kortademigheid en bloedingen uit neus en oren. De reden was snel duidelijk: de piloten waren vergeten de knop in de cockpit voor de luchtdruk (pressurization) aan te zetten.

Toen ze dat alsnog deden konden de passagiers weer normaal ademen, maar inmiddels waren er zoveel lichamelijke klachten dat een terugkeer naar Mumbai alsnog noodzakelijk was. Aan de grond kregen rond de dertig passagiers medische behandeling.

Boven 3.000 meter
Een vliegtuig moet altijd kunstmatige luchtdruk invoeren zodra het toestel boven de 10.000 voet (3.000 meter) boven zeeniveau komt, omdat de mens niet is bestand tegen de ijle lucht vanaf dat niveau. De kruishoogte op de meeste vluchten ligt tussen de 30.000 en 40.000 voet.

Waarom de piloten van Jet Airways de knop voor de cabinedruk niet hebben bediend is nog een raadsel. Het is een van de standaardprocedures op de checklist voorafgaand aan vertrek. De twee vliegers zijn door de bedrijfsleiding geschorst.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
SuitePad in kamers Novotel

SuitePad in kamers Novotel

18/09/2019

De kamers van Novotel Amsterdam Schiphol Airport krijgen vanaf 1 oktober een tablet-product van het merk SuitePad met informatie over hotel en omgeving. Tezelfdertijd schaft Novotel de gratis leen-gsm Handy…