Home / Luchtvaart / Piloten-akkoord bij KLM

Piloten-akkoord bij KLM

Piloten-akkoord bij KLM

De KLM-ledenraad van de VNV heeft vandaag het principeakkoord met KLM voor een nieuwe cao goedgekeurd. Eerder dreigden de piloten met acties omdat de directie hun klachten over te hoge werkdruk niet serieus zou nemen. Inmiddels vinden ze dat aan al hun wensen is voldaan.

De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018 en loopt tot eind juni 2019. De vliegers krijgen vier procent loonsverhoging en een lagere werkdruk. Daar staat tegenover dat ze flexibeler dan voorheen kunnen worden ingezet. KLM zegt ‘blij’ te zijn met het cao-akkoord en zal nu ‘starten met de implementatie.’

KLM wijst erop dat de eerder gemaakt afspraken uit het principeakkoord van 1 mei 2018 ‘nog steeds overeind’ staan. Op die datum sloot de VNV ook een ‘principeakkoord’ met de directie van KLM, alleen floot de ledenraad van de bond het VNV-bestuur terug en moesten de twee partijen opnieuw om de tafel gaan zitten.

Window dressing
Het dreigen met acties door de VNV leek bij voorbaat een kwestie van window dressing en dat bleek ook: uiteindelijk kwam er een akkoord uit dat wél voor iedereen acceptabel was. Het verschil tussen mei en nu zit vooral op twee punten. Er is een nieuwe ‘verzoekenregeling’ voor intercontinentale vluchten, van groot belang voor de vliegers. En er is een vervroegde ingangsdatum gekomen van zowel de werkdrukverlichting als de flexibilisering.

Hoewel het enige voeten in de aarde had, zijn de piloten en de KLM-directie het nu dus toch eens geworden, zoals in de lijn der verwachting lag. Dit in schril contrast met de situatie bij partner Air France, waar sinds februari geen enkel schot zit in het cao-overleg. De piloten en andere beroepsgroepen bij Air France hebben op vijftien dagen in totaal gestaakt, hetgeen het concern 335 miljoen euro heeft gekost.

Zowel de directie als het personeel verwachten veel van de nieuwe CEO van Air France-KLM, Ben Smith, die zich momenteel aan het inwerken is in Parijs en officieel eind deze maand begint.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

21/08/2019

Het overleg tussen de directie van KLM en alle vakbonden over nieuwe cao’s zit muurvast. KLM zegt een ‘verbeterd voorstel’ te hebben gedaan, waar de bonden niet op in willen…

Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…