Air India heeft twee piloten geschorst nadat ze afgelopen zondag voorafgaande aan hun vlucht elkaar waren aangevlogen in de cockpit. Dit meldde de Times of India maandag.
Het ging om een binnenlandse vlucht tussen de stad Jaipur, in het westen van India, naar de hoofdstad New Delhi. In de voorbereiding vroeg de gezagvoerder aan de eerste officier om gegevens over aantallen passagiers, brandstofvoorraad en ‘take-off weight’ te noteren. De copiloot raakte door het verzoek geïrriteerd en sloeg de captain. “In het belang van de passagiers besloot de gezagvoerder toch aan de vlucht te beginnen”, schrijft de krant.
Air India zelf ontkent dat het om “een gevecht” ging maar er had wel “een incident” plaats in de cockpit, reden genoeg om de twee piloten te schorsen “hangende een intern onderzoek”. Vorige week maakte de Indiase pilotenvakbond ICPA melding over “gestresste” first officers die met te veel werk zouden worden overladen.
In India spelen sociale tegenstellingen, zoals het kastenstelsel, vaak een belangrijke rol in gezagsverhoudingen. Mogelijk was dit ook het geval op de vlucht van Air India. Hoewel het kastensysteem in India officieel al decennia geleden is afgeschaft, maken mensen in de praktijk nog wel degelijk onderscheid naar afkomst. Een lid van een ‘hogere kaste’ laat zich niet commanderen door iemand van een ‘lagere kaste’.
Sinds de crash van Germanwings vlucht 4U9525, twee weken geleden in de Franse Alpen, is het accent van veiligheid (safety) aan boord komen te liggen in de cockpit. De copiloot van het toestel, Andreas Lubitz, sloot zichzelf op in de cockpit en liet toen de Airbus A320 neerstorten. Hij nam de andere 149 inzittenden mee de dood in.
Veel luchtvaartmaatschappijen hebben daarna hun cockpit-beleid onder een vergrootglas gelegd. Een van de regels die door menige airline, ook KLM, meteen daarna is doorgevoerd is een dubbele bezetting. Als een van beide piloten de cockpit verlaat moet een lid van het cabinepersoneel zijn/haar plaats tijdelijk innemen.

