Home / Luchtvaart / Pieter Elbers levert loon in 

Pieter Elbers levert loon in 

Pieter Elbers levert loon in 

KLM-topman Pieter Elbers heeft donderdag tijdens de jaarvergadering van KLM-aandeelhouders gezegd dat hij tot eind dit jaar 20 procent van zijn loon  inlevert. Vorige week kreeg hij nog zware kritiek uit Den Haag over een geplande lange-termijnbonus . Elbers ging toen diep door het stof.

De voorzitter van de Raad van Commissarissen van KLM, Cees ‘t Hart erkende op de jaarvergadering dat er vorige week een inschattingsfout is gemaakt. “Het voorstel tot aanpassing van het toekomstige beloningsbeleid had niet geagendeerd moeten worden,” zei hij.

Hoewel het om een bonus voor later zou gaan en het agendapunt geen verband hield met de corona-crisis, vond politiek Den Haag – minister van Financiën Wopke Hoekstra voorop – dat er te midden van de pandemie überhaupt niet over bonussen gesproken moest worden. Elbers gaf hem daarin alsnog gelijk en maakte zijn excuses voor de ontstane situatie.

Niemand zag dit aankomen
Elbers ging donderdag niet meer op de kwestie in, maar kondigde wel de eigen loonsverlaging aan. “Ik heb vandaag de Raad van Commissarissen en de Aandeelhoudersvergadering geïnformeerd dat ik tot het eind van dit jaar 20 procent van mijn vaste salaris inlever,” aldus Elbers.

De topman vervolgde: “De impact van corona op KLM is ongekend groot. Niemand heeft de crisis waarin we nu zitten kunnen voorzien en de ontwikkelingen hebben zich afgelopen weken in snel tempo opgevolgd. Inmiddels is duidelijk dat de gevolgen niet alleen groot zijn, maar ook langer zullen duren. Dat zal meer focus op kosten leggen en extra inspanningen van iedereen vragen.”

Eerder was al bekendgemaakt dat de vaste salarissen van de KLM-directie niet zullen stijgen in 2020, dat zij de variabele beloning (bonus) over 2019 niet ontvangen en ook dit jaar geen bonus krijgen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote MAX-order Ryanair

Grote MAX-order Ryanair

03/12/2020

Ryanair heeft donderdag een order geplaatst voor 75 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8-200. De carrier rekent hiermee op volledig herstel van de operatie na de coronacrisis en…

Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…