Een Chinese passagier moet omgerekend 15.000 euro betalen aan een airline, nadat hij bij het boarden muntjes in een van de motoren had proberen te gooien. Het werpen van ‘geluksmuntjes’ is een wijdverbreid Chinees gebruik.
Het incident vond al in februari 2019 plaats, op de luchthaven van Anqing, 500 kilometer ten westen van Shanghai, maar een Chinese rechtbank deed pas deze maand uitspraak.
Lu Chao (28) vloog toen voor de eerste keer, met de maatschappij Lucky Air en dacht dat hij een veilige reis kon bevorderen door munten omhoog te werpen. Mogelijk kwamen enkele hiervan in een van de motoren terecht.
Lu had op die bewuste dag zijn daad al toegegeven, nadat personeel van de prijsvechter op het platform naast een van de motoren munten van één yuan (renminbi) hadden gevonden. Ze ondervroegen daarop de 162 passagiers van het vliegtuig, dat op punt van vertrek stond en kwamen zo uit bij Lu.
Inspectie
De vlucht van Anqing naar Kunming werd hierop geannuleerd en onderworpen aan een grondige inspectie. Of er daadwerkelijk munten in de motoren zijn gevonden heeft de airline niet gezegd. Pas de volgende dag konden de passagiers alsnog vertrekken. Lucky Air bracht de zaak voor de rechter om schadevergoeding af te dwingen.
De magistraat achtte Lu Chao schuldig aan het in gevaar brengen van de levens van anderen en het beschadigen van de motoren van bezittingen van Lucky Air. De rechter legde aan Lu uit dat het gooien van de munten in dit geval juist tot groot ongeluk had kunnen leiden; de bladen van vliegtuigmotoren kunnen niet tegen harde voorwerpen van buiten en er had grote schade kunnen ontstaan of zelfs een ontploffing.
Lu verweerde zich door te zeggen dat Lucky Air hem voorafgaand aan de vlucht wel had mogen waarschuwen dat het werpen van muntjes richting de motoren niet was toegestaan. Hij verdedigde zich verder onder verwijzing naar het Chinese bijgeloof dat het gooien van muntjes, in de lucht of richting een bepaald object, volgens velen geluk oplevert.
De afgelopen jaren hadden dergelijke incidenten enkele malen eerder plaats op luchthavens in China.

