Home / Luchtvaart / Parijse hub Air France ‘20’ jaar

Parijse hub Air France ‘20’ jaar

Parijse hub Air France ‘20’ jaar

Air France viert vandaag (donderdag) een feestje op luchthaven Charles de Gaulle (CDG) bij Parijs. De airline zette in april 1996 op Terminal 2 van CDG haar hub op en noemt dat, een beetje verlaat, de ‘twintigste verjaardag’.

De dag lijkt vooral bedoeld voor Air France en de luchthaven om beider belangen tegenover de verzamelde media te onderstrepen en meer passagiers te trekken. Vorig jaar groeide CDG nauwelijks.

Op een persconferentie noemde de CEO van Air France, Franck Terner, CDG ‘de meest krachtige hub in Europa’. De afgelopen 21 jaar groeide de connectiviteit op de luchthaven van 1.900 verbindingen per week (voor alleen Air France), naar 25.000 (voor Air France samen met partners KLM en Delta Air Lines).

De CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, benadrukte dat het strategische netwerk is van Air France, KLM en Delta Airlines op Charles de Gaulle, evenals de codeshares met partners in SkyTeam ‘heel belangrijk’ is voor de Frans-Nederlandse combinatie.

Toch doet Charles de Gaulle het niet zo goed. In 2016 groeide het aantal passagiers met 0,3 procent naar 65,9 miljoen. Schiphol nam vorig jaar toe met 9,2 procent, in aantallen passagiers en kwam uit op 63,6 miljoen. Met deze groeicijfers zal Schiphol dit jaar Charles de Gaulle passeren en op de tweede plaats komen in Europa, achter Londen Heathrow.

Het verkeer van de Franse airline kromp vorig jaar licht, maar in januari van dit jaar was er weer groei. Een van de plannen van Air France om verder te groeien is de lancering van een nieuwe low-cost poot, onder de werknaam Boost. Janaillac zei vandaag dat de medium-haul van Boost eind van dit jaar zal beginnen en de long-haul volgend jaar. Tenminste: als de vakbonden instemmen, want dat lijkt het grote struikelblok. De bonden vrezen dat voor Boost goedkoper personeel wordt ingehuurd en dat de positie van de bestaande werknemers daardoor wordt ondergraven. “We hebben de afgelopen tien dagen onderhandeld met de vakbonden en er ligt nu een voorstel op tafel.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…