Home / Luchtvaart / Parijse hub Air France ‘20’ jaar

Parijse hub Air France ‘20’ jaar

Parijse hub Air France ‘20’ jaar

Air France viert vandaag (donderdag) een feestje op luchthaven Charles de Gaulle (CDG) bij Parijs. De airline zette in april 1996 op Terminal 2 van CDG haar hub op en noemt dat, een beetje verlaat, de ‘twintigste verjaardag’.

De dag lijkt vooral bedoeld voor Air France en de luchthaven om beider belangen tegenover de verzamelde media te onderstrepen en meer passagiers te trekken. Vorig jaar groeide CDG nauwelijks.

Op een persconferentie noemde de CEO van Air France, Franck Terner, CDG ‘de meest krachtige hub in Europa’. De afgelopen 21 jaar groeide de connectiviteit op de luchthaven van 1.900 verbindingen per week (voor alleen Air France), naar 25.000 (voor Air France samen met partners KLM en Delta Air Lines).

De CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, benadrukte dat het strategische netwerk is van Air France, KLM en Delta Airlines op Charles de Gaulle, evenals de codeshares met partners in SkyTeam ‘heel belangrijk’ is voor de Frans-Nederlandse combinatie.

Toch doet Charles de Gaulle het niet zo goed. In 2016 groeide het aantal passagiers met 0,3 procent naar 65,9 miljoen. Schiphol nam vorig jaar toe met 9,2 procent, in aantallen passagiers en kwam uit op 63,6 miljoen. Met deze groeicijfers zal Schiphol dit jaar Charles de Gaulle passeren en op de tweede plaats komen in Europa, achter Londen Heathrow.

Het verkeer van de Franse airline kromp vorig jaar licht, maar in januari van dit jaar was er weer groei. Een van de plannen van Air France om verder te groeien is de lancering van een nieuwe low-cost poot, onder de werknaam Boost. Janaillac zei vandaag dat de medium-haul van Boost eind van dit jaar zal beginnen en de long-haul volgend jaar. Tenminste: als de vakbonden instemmen, want dat lijkt het grote struikelblok. De bonden vrezen dat voor Boost goedkoper personeel wordt ingehuurd en dat de positie van de bestaande werknemers daardoor wordt ondergraven. “We hebben de afgelopen tien dagen onderhandeld met de vakbonden en er ligt nu een voorstel op tafel.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…