
Het weer in gebruik nemen van vliegtuigen die door de crisis stil stonden, levert extra veiligheidsrisico’s op, waarschuwt de OVV vrijdag. De vakbond van luchtvaarttechnici NVLT bestrijdt dit tegenover Zakenreis.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft “een tussentijdse waarschuwing” uitgebracht betreffende de terugkeer in actieve dienst van vliegtuigen “nadat deze tijdelijk buiten gebruik zijn gesteld.” De Onderzoeksraad zegt luchtvaartmaatschappijen hiermee alert te willen maken op de “veiligheidsrisico’s die kunnen ontstaan” bij toestellen die een periode stilstaan. Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, zullen meer en meer vliegtuigen die maandenlang aan de grond hebben gestaan weer in bedrijf komen.
Er zijn enkele incidenten geweest, gerelateerd aan deze situatie, zegt de OVV. De Raad onderzoekt twee voorvallen van vliegtuigen, een van Transavia en een van Tui fly, die recentelijk direct na de start problemen ondervonden met de snelheids- en hoogte-indicaties. Beide toestellen waren daaraan voorafgaand “enige tijd buiten gebruik vanwege de coronapandemie,” schrijft de OvV. “Bij één van de genoemde voorvallen werd een afdekking niet verwijderd, bij het andere voorval waren enkele leidingen niet correct aangesloten. In beide gevallen leidde dit ertoe dat de piloten onjuiste hoogte- en snelheidsinformatie gepresenteerd kregen.”
Reactie NVLT
In een reactie aan Zakenreis zegt Robert Swankhuizen (op de foto rechts), de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) “geen extra veiligheidsrisico’s” te zien door de stilstand.
“De fabrikanten van de verschillende vliegtuigen leveren het parkeeronderhoudsprogramma en IL&T (Inspectie Leefomgeving en Transport, ressorterend onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, red.) keurt dit goed. Wanneer de maatschappijen hun kisten weer willen inzetten moet eerst dit specifieke onderhoudspakket zijn uitgevoerd zijn,” aldus Swankhuizen. “De technici doen dit tot op de letter. Er is geen verschil in het benaderen en uitvoeren van de onderhoudspakketten of nu gaat om geparkeerde toestellen of reguliere onderhoudstaken. Ik zie dus geen extra veiligheidsrisico’s.”
De NVLT-voorman vervolgt: “Fouten in de luchtvaart is een fenomeen dat voorkomt. Gelukkig zijn de systemen in vliegtuigen en in helikopters zo geconstrueerd dat er altijd een backup is die de problemen kunnen opvangen. Van fouten leren de autoriteiten als ze bijvoorbeeld constateren dat het door hun goedgekeurde parkeerpakket niet toereikend was.”
“Technici leren van hun fouten als zij om wat voor reden ook een inschattings- of interpretatiefout hebben gemaakt. En organisaties leren van hun fouten als hun interne veiligheidssysteem aan de bel trekt. Het is niet voor niets dat het Analyse Bureau Voorvallen (van IL&T, red.), duizenden meldingen per jaar ontvangt, ook in normale tijden.”
Illustratie © OVV; Foto © NVLT

